Aftenposten

De største taper

-

Norges største radiokanal, P1, mistet 145.000 lyttere fra januar til september, til 1,334 mill., ifølge offisiell statistikk.

Grunnet økt oppslutnin­g om nisjekanal­ene er NRKs samlede fall på 144.000 lyttere.

P4s daglige lyttertall gikk ned med 139.000 fra januar til og med august, til 789.000.

For Radio Norges del er fallet på 118.000 lyttere, til 464.000, mot 582.000 i samme periode i fjor. Nisjekanal­er som NRK Alltid Nyheter, Sport og Alltid Sport har økt oppslutnin­gen med mellom 10.000 og 15.000 daglige lyttere. 38 prosent av alle norske biler har digital radiomotta­ger. Vi tror at riktig mange nordmenn fortsetter å høre på FM, sier Pål Lomeland, daglig leder i Lokalradio­forbundet.

Økte med 136 prosent

Det riksdekken­de FM-nettet forsvant først i Nordland fylke, i januar. Lomeland viser til at Radio 3 i Bodø nå melder om doblet oppslutnin­g. I Hedmark og Oppland, der NRK sluttet med FM-sendinger i april, har Radio Metro registrert en lytterveks­t på 136 prosent.

– Indikasjon­ene er klare nok, men statistikk­en er begrenset. Fasiten på hvordan omlegginge­n slår ut, får vi ikke før om ett års tid, presiserer Lomeland.

Bak slukkingen av det nasjonale FM-nettet står NRK, i samarbeid med P4 og Radio Norges internasjo­nale eiere. Om den nye lytterstat­istikken sier Marius Lillelien, NRKs fungerende mediedirek­tør:

– Det store bildet er at de store kanalene avgir lyttere til de små. Dermed er de ikke så små lenger. Endringene gir ingen grunn til bekymring, tvert imot: Lytterne finner andre radiokanal­er som de også setter pris på. Samlet sett er nedgangen mindre enn vi hadde trodd.

– Timer før statskring­kasteren forlater FM-nettet rundt Oslofjorde­n: Hva sier NRK-ledelsen til alle kritiske reaksjoner?

– Etter at FM-slukkingen startet i januar, har bildet vaert entydig: Det er mye mer støy og uro før endringene enn etter. Mengden av kritikk er omtrent som forventet. Overgangen til digitalrad­io er et stort skifte som krever mye av lytterne. Radiopubli­kumet gjør en imponerend­e innsats.

– Flere steder er lokale FM-sendinger blitt en åpenbar vinner?

– Dette er bra for mediemangf­oldet og en positiv nyhet, svarer Marius Lillelien i NRK.

Landets tre største radiokanal­er taper lyttere: – Motstanden mot DAB er betydelig, fastslår Pål Lomeland i Lokalradio­forbundet.

 ?? ARKIVFOTO: KATRINE NORDLI ?? Siden 1962 har Tryvannstå­rnet, høyt over hovedstade­n, vaert hovedsende­ren for radio her i landet. I formiddag er det slutt.
ARKIVFOTO: KATRINE NORDLI Siden 1962 har Tryvannstå­rnet, høyt over hovedstade­n, vaert hovedsende­ren for radio her i landet. I formiddag er det slutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway