Aftenposten

Schibsted lager egen mediedivis­jon

- THEA STORØY ELNAN ØYSTEIN ALDRIDGE

Dette informerte Rolv Erik Ryssdal, konsernsje­f for Schibsted ASA, om på Schibsted Strategy Summit i Oslo i går.

Schibsted etablerer dermed to divisjoner i selskapet: Schibsted Media og Schibsted Marketplac­es. Disse divisjonen­e vil operere med hver sin leder.

Raoul Grünthal, nåvaerende konsernsje­f for Schibsted Sverige, blir leder for Schibsted Media fra og med oktober.

– Dette blir veldig spennende. Med alle utfordring­ene som finnes i mediebrans­jen og med sterke konkurrent­er i for eksempel Facebook og Amazon, så tror jeg det er veldig bra å blant annet bygge en sterk mediedivis­jon. Vi har et godt utgangspun­kt for en sterk divisjon, sier Grünthal.

Ingen endring for leserne

Schibsted Media, som altså blir divisjonen som leder Aftenposte­n, skal bestå av Growth i Sverige og Norge, salg, deler av Schibsted Product & Tech og de Schibsted-eide mediehusen­e. Dette inkluderer Aftenposte­n, VG, Bergens Tidende, Aftenblade­t og Faedreland­svennen. I Sverige eier konsernet avisene Aftonblade­t og Svenska Dagbladet.

Espen Egil Hansen, sjefredakt­ør i Aftenposte­n, sier at avisens lesere ikke vil oppleve en endring som følge av den nye strategien i Schibsted.

– Schibsted får en divisjon som har som hovedoppga­ve å drive med publisisti­sk virksomhet. Jeg tror det er en god ting. Vi vil fortsatt jobbe tett med Finn.no og andre i Schibsted-familien, sier han.

Tidligere leder for Finn.no og for konsernets Europa-satsing på rubrikkmar­kedet på nett, Sondre Gravir, skal lede Schibsted Marketplac­es. Nåvaerende konsernsje­f i Schibsted Norge, Didrik Munch, går av med pensjon i februar 2018.

Oppdelinge­n i medie- og markedsdiv­isjoner er blitt vedtatt for å gi hver divisjon mer selvrådere­tt.

Frykter ikke svensk overtagels­e

Ole Jacob Sunde, styreleder i Schibsted ASA, avviser at dette er første steg for Schibsted i å selge seg ut av avisbransj­en.

– Hvorfor skulle vi det? Vi gjennomfør­er dette for å kunne gjøre et bra selskap sterkere til å møte dagens økte konkurrans­epress. Vi må få brukt vår teknologis­ke kraft best mulig, sier Sunde.

Ifølge ham skal oppdelinge­n øke gjennomfør­ingskrafte­n i selskapet. En forenkling av beslutning­sstrukture­r kan gi bedre handlekraf­t for Schibsted til å utnytte seg av teknologi.

– Vår mal for publisisti­sk virksomhet kan gjenbrukes, og er en forretning­smulighet for oss. Jeg mener at den publisisti­ske plattforme­n som Schibsted har utviklet for å produsere journalist­ikk, gi lesere tilgang til avisstoff og annonsører en lesermasse, er noe vi bør gjøre mer ut av. Det er et behov for denne teknologie­n i mange andre europeiske aviser og det koster mye å utvikle den, sier Sunde.

Han er ikke bekymret for at en svenske overtar styringen av norske avishus.

– Jeg ser på Raoul som en dyktig leder, og en person som kjenner det publisisti­ske miljøet godt. Samtidig er han en som er opptatt av å bruke teknologi, sier Sunde.

I dag eier Schibsted 36 markedspla­sser på nett i 29 forskjelli­ge land. Schibsted er en av de største aktørene internasjo­nalt i dette markedet. Schibsted omsatte i 2016 for 15,9 milliarder kroner. Av denne summen sørget de norske avishusene for nesten 5,4 milliarder kroner. Annonsenet­tstedene er fortsatt i kraftig vekst.

 ??  ??
 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? Rolv Erik Ryssdal presentert­e nyheten på et Schibsted-møte i går.
FOTO: AFTENPOSTE­N Rolv Erik Ryssdal presentert­e nyheten på et Schibsted-møte i går.
 ??  ?? Raoul Grünthal blir leder for det nye Schibsted Media.
Raoul Grünthal blir leder for det nye Schibsted Media.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway