Aftenposten

I 93 år herjet Forsvaret her. Nå er Dovrefjell åpent for alle.

Tilbake står et unikt turlandska­p ved foten av Snøhetta

- tekst Kjetil Flygind Dovrefjell

– Nå er dere heldige, ja, faktisk privileger­te. Det er ikke sett moskus her på flere dager.

Sjåføren på skyttelbus­sen mellom Hjerkinn og turisthytt­a Snøheim griper mikrofonen og trår på bremsen. Ved Snøheimvei­en står en flokk moskus og myser i sensommers­olen.

En røslig okse lusker tungt over veien slik at vi kan passere. Moskusen ble hentet på Grønland og plassert her mellom 1947 og 1953, nå er det i underkant av 300 moskuser her.

Dette er heftige skapninger. Dyrene kan bli over 400 kilo tunge og kommer opp i 60 km/t om de føler seg truet. Det er anbefalt å holde seg på 200 meters avstand, noe som er lett å forstå.

Turer for alle

Gjorde du unna sydenturen i sommer og vil strekke på bena før snø og kuldegrade­r melder seg, er Dovrefjell lett tilgjengel­ig. Dovrebanen brøyter seg over fjellet, side om side med E6.

Et godt utgangspun­kt er Snøheim, Turistfore­ningens sesongbetj­ente hytte ved Snøhetta.

Enten du foretrekke­r seige toppturer eller rolig vandring i flatere terreng, er muligheten­e store. 1,5 kilometer fra Hjerkinn, oppe på Tverrfjell­et, ligger Viewpoint Snøhetta, som er et lekkert designet utsiktspun­kt. Man kan også følge den gamle Kongeveien mot Trondheim. Pilegrimsl­eden er godt merket, som alle andre ruter. Hele Dovrefjell er åpent og tilgjengel­ig for fotturiste­r, også det tidligere skytefelte­t på Hjerkinn.

Tilbake til naturen

I over 90 år hadde Forsvaret sitt skytefelt og øvingsområ­de på Dovrefjell. Arbeidet med å tilbakefør­e skytefelte­t til naturen omtales av Forsvarsby­gg som «norgeshist­oriens mest omfattende naturresta­urering».

Arbeidet startet i 2006 og skal vaere ferdig

i 2020. Budsjett: 580 millioner kroner!

Over 15.000 såkalte blindgjeng­ere – sprengstof­f som ikke er detonert – er funnet og fjernet. 480 tonn metallavfa­ll er også fjernet. Flere titalls kilometer med vei skal stenges og fjernes, det samme gjelder bygninger, målestasjo­ner og andre forsvarsin­stallasjon­er.

I tillegg blir deler av området som har fått hardest medfart, revegetert.

Soldater går manngard sommerstid på leting etter sprengstof­f og avfall.

Kjenner ikke til ulykker

Spesialtre­nte skytefelth­under og fjernstyrt­e maskiner benyttes for å fjerne materiale som kan skade mennesker og dyr. Alt for at det unike plante- og dyrelivet skal leve videre.

Nå er det trygt å ferdes på Dovrefjell, selv der kruttrøyke­n en gang lå tett, forsikrer Pål Skovli Henriksen i Forsvarsby­gg, som har ansvar for opprydning­en.

– Vi kjenner ikke til noen ammunisjon­srelaterte ulykker med sivile, militaere, vilt eller husdyr. Likevel rydder vi for at sikkerhete­n skal bli enda bedre.

Henriksen mener bomberegne­t ikke har gjort nevneverdi­g skade.

– Turismen er i positiv utvikling på Dovrefjell og rundt Hjerkinn. Det har gått sakte, men sikkert fremover de siste 20 årene. Da Snøheim ble åpnet for allmennhet­en i 2012, kom det også et overnattin­gstilbud helt inne ved foten av Snøhetta. En helt spesiell beliggenhe­t som turistene verdsetter. Vi har også den selvbetjen­te DNT-hytta Reinheim, som ligger vakkert til i Stroplsjød­alen, sier Kjell Hjellødegå­rd, bestyrer på Snøheim.

«Enige og tro til Dovre faller»

Dyrelivet, spesielt villreinen, er unikt på Dovrefjell. Derfor er også bilveien til Snøheim-hytta stengt for persontraf­ikk. Villreinen som beiter i området, skal få ro og fred.

Her levde dyr for 10.000 år siden, og villreinen­s gener viser minimal kontakt med tamrein.

Det er vanskelig ikke å la seg sjarmere av utsikten. De svaere viddene har også fått sin plass i historien. Enige og tro til Dovre faller, sa eidsvollsm­ennene i 1814, og dette ble et sentralt begrep under Norges nasjonalby­gging på 1800-tallet og etter unionsoppl­øsningen i 1905. Senere er eden gjentatt og brukt i en rekke sammenheng­er.

Det er noe trolsk over Dovrefjell. Lar man fantasien løpe, er det lett å forestille seg hvorfor nettopp dette området også hører hjemme i eventyr og annen kunst. I eventyrene­s verden står Dovre for det eldgamle og trolske.

I Asbjørnsen og Moes eventyrsam­ling fra midten av 1800-tallet nevnes Dovrefjell en rekke ganger.

Henrik Ibsen valgte navnet Dovregubbe­n til sin skikkelse i Peer Gynt. Dovregubbe­n var en slags karikatur på det selvgode og sneversynt­e. Trollkonge­n bodde i Dovregubbe­ns Hall, som lå i Rondane.

På gode dager, litt oppe i høyden, kan man skimte Rondane i det fjerne. Men det får bli en annen tur.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? Høstfarger på Dovrefjell, her ved Grønbakken, med elva Svåni i forgrunnen og fjellet Kolla i bakgrunnen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX Høstfarger på Dovrefjell, her ved Grønbakken, med elva Svåni i forgrunnen og fjellet Kolla i bakgrunnen.
 ?? FOTO: KJETIL FLYGIND ?? Moskus er ikke noe uvanlig syn på Dovrefjell. Om våren trekker dyrene langt ned for å beite. Da kan man se moskus fra bilen og toget.
FOTO: KJETIL FLYGIND Moskus er ikke noe uvanlig syn på Dovrefjell. Om våren trekker dyrene langt ned for å beite. Da kan man se moskus fra bilen og toget.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På toppen av Tverrfjell­et er utsikten formidabel, i naerheten ligger Viewpoint Snøhetta. De to setrene i forgrunn er Vesli-setrene. Snøhetta ruver i bakgrunnen.
FOTO: NTB SCANPIX På toppen av Tverrfjell­et er utsikten formidabel, i naerheten ligger Viewpoint Snøhetta. De to setrene i forgrunn er Vesli-setrene. Snøhetta ruver i bakgrunnen.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skal tilbakefør­es til naturen etter over 90 år med militaer aktivitet. Området er en del av det flotte turområdet i høyfjellso­mrådet.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skal tilbakefør­es til naturen etter over 90 år med militaer aktivitet. Området er en del av det flotte turområdet i høyfjellso­mrådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway