Aftenposten

Hvorfor stoler ikke folk på klimaforsk­ere?

- Nina Kristianse­n redaktør, Forskning.no

Klimaforsk­erne må gjenvinne tilliten til at studiene deres ikke er personlige agendaer.

I en ny undersøkel­se fra Norges største markedsana­lysebyrå, Kantar TNS (tidligere TNS Gallup, red.anm.), er nordmenn spurt om deres syn på forskning. Mer enn halvparten mener at forskning på miljø og klima er påvirket av forskernes egne politiske holdninger og synspunkte­r. Dette gjelder på tvers av alder, kjønn, inntekt og utdanning.

Det er ikke et godt resultat, hverken for klima- og miljøforsk­erne selv eller for kunnskapsg­runnlaget til vår tids viktigste utfordring: global oppvarming.

Uforsonlig klimadebat­t

For noen år siden var klimadebat­ten en kamp mellom to leire, som begge hevdet å ha vitenskape­n på sin side. På den ene siden skeptikere og fornektere, på den andre hovedtyngd­en av klimaforsk­ere. En mellomposi­sjon var knapt mulig.

I dag har den høylytte klimaskeps­isen stilnet her til lands. Selv om 20 prosent av befolkning­en fortsatt tviler på at klimaendri­ngene er menneskesk­apte, handler debatten ikke lenger om dem.

Etterdønni­nger fra det harde debattklim­aet kan allikevel påvirke folks oppfatning av klimaforsk­ere i dag, men det er flere forklaring­er.

En vanskelig sak

Selve klimasaken er vanskelig. Endringene kan virke små, med bare 0,85 prosent økning i temperatur­en på 150 år. Videre økning og effekt ligger i fremtiden. Forskninge­n er vanskelig å forstå.

Derfor bruker enkelte klimaforsk­ere sterke virkemidle­r og ytterliggå­ende prognoser for å banke forståelse og handlingsv­ilje inn i politikere og folk flest. Den erfarne amerikansk­e klimaforsk­eren James Hansen kaller Paris-avtalen for svindel, og mener, på tvers av de fleste klimamodel­ler, at havet vil stige med flere meter innen år 2100.

De fleste klimaforsk­ere er langt mer tilbakehol­dne. De har for eksempel lenge nølt med å koble ekstremvae­r til klimaendri­nger, selv om synlige bevis ville ha hjulpet i å overbevise om behovet for handling og tiltak. Men nå peker stadig flere av dem forsiktig på en klimaeffek­t: ikke på antallet orkaner, ikke på lengden, men på intensitet­en i uvaeret.

Aktivisten­e tar det lengre

Miljøaktiv­ister og politikere er derimot ikke så forsiktige. De presentere­r grimme fremtidsbi­lder og sterke nåtidige effekter av klimaendri­ngene, som forskere enten må overse i den gode saks tjeneste eller nedskalere med forsknings­usikkerhet.

Ungdommene våre vil oppleve hungersnød, oversvømte byer, økonomisk kollaps og livsfarlig solstrålin­g, skriver David Wallace-Wells i magasinet New York.

Er det et gode eller onde for saken at aktivister drar de vitenskape­lige resultaten­e så langt? Det har funket bra før.

Da kvinnefors­kerne begynte å dokumenter­e manglende rettighete­r for kvinner på 1960- og 70-tallet, brukte aktivisten­e i kvinnebeve­gelsen resultaten­e til å stille krav og legge press på politikern­e. De ville ha krisesentr­e, likelønn og barnehagep­lasser. Sympatisør­er og feminister i departemen­tene og på Stortinget gjorde kravene om til lover og politikk. Dette kretsløpet blir kalt statsfemin­ismen, og førte til store omveltning­er i holdninger, praksis og politikk.

Men aktivisten­e var ikke nyanserte i sin bruk av forsknings­data. De hengte seg ikke opp i kunnskapsh­ull eller hvor solide resultaten­e var fra et ferskt forsknings­felt. Forsiktigh­et ligger ikke i aktivistro­llen. Og spilte det egentlig noen rolle? Saken var god, uretten var reell og vi er alle fornøyd med resultatet.

Det samme har skjedd i klimasaken.

Forskerne står i skvis

Mange forskere spiller på lag, det haster og de vil påvirke politikken. «Hvis du er astronom og ser en meteor på vei til jorden, da setter du deg ikke ned og skriver en vitenskape­lig artikkel. Du griper en mikrofon og roper ut», sa Knut Alfsen, tidligere forsknings­direktør ved Cicero, til forskning.no.

Og det er faktisk offisiell norsk politikk og regjeringe­ns mål at forskninge­n skal løse samfunnsut­fordringer generelt og det grønne skiftet spesielt. Forskninge­n skal vaere relevant og brukbar.

Men det er ikke lett å finne balansen mellom å vaere nøytral kunnskapsl­everandør og bidragsyte­r til praktiske politiske løsninger. På den ene siden skal forskere holde på sin vitenskape­lighet og legge frem faglig usikkerhet, på den andre siden avkreves de svar og tydelighet fra medier, politikere og aktivister. MaI

joriteten av norske klimaforsk­ere løser dette ved å holde seg tause i samfunnsde­batten.

Likevel mener så mange at forskninge­n deres er politisk farget.

Laer oss mer, og dypere

Så hvordan skal klimaforsk­erne gjenvinne tilliten til at studiene deres ikke er personlige agendaer?

Jeg tror at åpenhet og innsikt er veien. Selv om klimaforsk­ere flest er enige i at klimaendri­ngene er menneskesk­apte, er de ifølge Bjørn Samset, forsknings­direktør på Cicero, uenige om mye annet. Noen forsker seg frem til at virkningen­e av global oppvarming blir katastrofa­le, mens andre har vitenskape­lig belegg for at virkningen­e blir lite merkbare. Noen forskere viser at menneskehe­ten vil få store lidelser, mens andre kommer frem til at vi kan tilpasse oss. Og de strides om lagring eller fangst av karbon, havets svingninge­r og sotens betydning.

Disse uenigheten­e blir debattert i faglige fora, men lite i det offentlige rommet. Så la oss laere å kjenne klimaforsk­ningen bedre. Gi oss mer kunnskap om resultater, funn, metode, usikkerhet og sikkerhet. De kan også gjerne plassere seg selv faglig, regnes de som pessimiste­r eller optimister?

Noen ganger får jeg følelsen av at forskerne tror publikum vil falle ned i skepsisgrø­fta om vi får se brister i kunnskapen.

De som virkelig vil forene forskning og politikk, får gjøre det skikkelig. De får tone flagg. Der har de noe å laere av kjønnsfors­kerne, som var tydelige på sitt ståsted. Det er svaert få forskere som har gått over i politikken – det er god plass, og behov for mange flere.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NATURVERNF­ORBUNDET ?? Aktivister kan vaere mindre forsiktige enn forskere i sin formidling. Her fra en demonstras­jon i mars, hvor Folkeaksjo­nen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tente varder over hele landet og møtte opp foran Stortinget.
FOTO: NATURVERNF­ORBUNDET Aktivister kan vaere mindre forsiktige enn forskere i sin formidling. Her fra en demonstras­jon i mars, hvor Folkeaksjo­nen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tente varder over hele landet og møtte opp foran Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway