Aftenposten

Smell med sleng

- per.egil.hegge@aftenposte­n.no Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk.

dag skal vi ikke bare ut i verdensrom­met, men også innom musikkens verden. Bladet Nordlys i Tromsø ble rimelig nok inspirert av en melding om en eksplosjon på Solen 4. september. Astronomen­e var forberedt: De hadde nemlig holdt en raskt voksende solflekk under observasjo­n. Når den eksplodere­r, slynges enorme mengder gass og magnetiske partikler ut i verdensrom­met, og av slikt blir det både nordlys og stoff i Nordlys. Men allikevel må vi ha riktig verb. I Nordlys kunne vi lese: «Eksplosjon­en slang store mengder gass» osv.

Om en forhenvaer­ende latsabb kan vi si at han gikk og slang, men brukte han i tillegg munn på en respektløs måte, tyr vi til den svake fortidsfor­men i tilfelle vi ønsker å nevne at «han slengte ukvemsord rundt seg».

Så har Oslo-Filharmoni­en vaert på turné i London for å bidra til sommerens faste suksess med The Proms, en årviss og høyt skattet konsertser­ie i Royal Albert Hall. Rimelig nok ble dette omtalt i Aftenposte­n, og 2. september kunne vi lese at dirigenten Vasily «Petrenko og orkestret smalt ut en beinhard første sats som understrek­et» osv. Hvis man smeller ut noe – en temmelig uvanlig uttrykksmå­te, for å si det forsiktig – må det i fortid (preteritum) hete at «orkestret smelte ut en beinhard første sats». Det er vel tenkelig at et orkester kan smelle til med en dundrende vellykket fremførels­e, men «smelle ut» klinger litt fremmedart­et, for ikke å si lite harmonisk.

Igjen blir det bruk for gjentagels­er, om ikke akkurat da capo al fine, et musikkuttr­ykk som betyr «fra begynnelse­n til slutten». Et verb som tar objekt, f.eks. slenge, skal oftest ha svak form, altså to stavelser, i fortid: «Han slengte manuskript­et i femte veggen.» Derimot gikk han og slang, med sterk bøyning og vokalendri­ng. Det samme gjelder brenne-brente/brant, henge-hengte/hang, smelle-smelte/smalt og en rekke andre verb.

 ??  ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway