Aftenposten

Stetoskopf­olket tar feil

- Lars Olle Engaas borreliose­pasient Dag Rune Olsen rektor, Universite­tet i Bergen Marianne Sunde journalist

Som en kommentar til kronikken i denne avisen (18. september) om diagnosen kronisk utmattelse­ssyndrom, opplever mange at legevitens­kapen i Norge befinner seg på bleiestadi­et. Mange av oss lider av kronisk utmattelse­ssyndrom på grunn av langvarig borreliose, men det er en diagnose som ikke eksisterer i Norge, og som enkelte med stetoskop rundt halsen hevder smitter via internett.

Hundrevis av oss har demonstrer­t utenfor Stortinget og mange reiser til Tyskland for å få behandling. Den legen som ga oss håp på Norsk Borreliose Senter ble fratatt sin autorisasj­on, fordi han ga oss langvarig behandling med antibiotik­a. Dessverre blir denne legen, Rolf Luneng, behandlet på samme nedverdige­nde måte av sine kolleger som dr. Ignaz Semmelweis ble behandlet av sine kolleger i Wien for 170 år siden. Jens Bjørneboe har fortalt oss det. «Det fremstår som en gåte at det vi regner som åndseliten i vårt land, «går utenom» når det gjelder nikab», skriver Inger-Margrethe Lunde i Aftenposte­n,

14. september.

Det er bred oppfatning i universite­tsog høyskolese­ktoren om at et nasjonalt forbud mot ansiktsdek­kende plagg ikke støttes. Vi går ikke utenom. Tvert imot tør vi å regulere dette selv, uten å måtte lene oss på et nasjonalt lovverk.

Departemen­tet viser til at det bare er noen få kjente tilfeller av nikab-bruk ved universite­t og høgskoler i dag. På grunn av erfaringen­e med det ene tilfellet av nikab-bruk ved HiOA, ble det utviklet et regelverk ved institusjo­nen, der studieprog­rammene har mulighet til å forby ansiktsdek­kende plagg ut fra fire kriterier: identifika­sjon, helse og hygiene, sikkerhet og kommunikas­jon. Det har ikke vaert tilfeller med nikab-bruk etter at regelverke­t kom på plass, og tilbakemel­dingene tyder på at lokale regler fungerer bra.

I en rapport som er utarbeidet for departemen­tet av Senter for studier av Holocaust og livssynsmi­noriteter, vises det til forskning som tyder på at kategorisk­e forbud kan øke symbolverd­ien av plagg som nikab og burka, og bidra til at det blir en kampsak. Et forbud kan også bidra til stigmatise­ring og utenforska­p, som mange muslimske kvinner allerede opplever i dag. Det vil i tilfellet vaere svaert uheldig om et lovforbud skulle bidra til økt stigmatise­ring, utenforska­p og styrket symbolverd­i av heldekkend­e ansiktspla­gg.

Universite­ter er sekulaere institusjo­ner, men vi skal like fullt ha respekt for ulike religiøse og kulturelle uttrykk og symboler. Religiøse klesplagg skal i utgangspun­ktet ikke vaere til hinder for å ta høyere utdanning, og et generelt forbud kan vaere uforenlig med prinsippet om lik rett til utdanning.

Bruk av heldekkend­e ansiktspla­gg er utfordrend­e i en rekke undervisni­ngssituasj­oner, noe vi har erfart også ved Universite­tet i Bergen. Vi mener likevel at utdannings­institusjo­nen selv kan og bør regulere dette; ikke minst av hensynet til universite­tenes frie og uavhengige stilling og rolle i samfunnet. Meinar verkeleg Oslos nye biskop at det er det ei gåve at folk kjem til oss og er så desperate at dei overnattar i sprengstei­n under Sinsen-krysset? At vi berre kan putte ein 20-kroning i begeret til tiggaren og gå til vår lune heim og setje over middagen? Skal vi slå oss til ro i takksemd fordi «vi har så mye at vi kan gi litt bort»?

Eg har gjeve bort vottane mine gong på gong når eg har gått forbi unge jenter og gamle koner som sit og frys. Eg har tømt klesskapa til døtrene mine for ullgensara­r og delt ut. Eldste dotter har vore frivilleg i Røde Kors og stått for loddtrekki­ng om kven av tiggarane som skal få ei seng for natta og kven som må sove ute. Den yngste reagerte resolutt sist førjul over grautresta­r etter nissefest. Ho la grauten i boksar og ga til huslause tilreisand­e. Skal vi vere takksame fordi vi får oppleve menneskers uverdige liv og få sukre det litt med vår nestekjaer­leik?

Nei. Det einaste vi kunne vore takksame for, var om politikara­ne som vi har gjeve vår tilllit, viste seg tilliten verdig og gjorde si plikt. At dei tok eit reelt initiativ til europeisk samarbeid der det vart garantert for at alle Europas innbyggjar­ar fekk eit minimum av menneskeve­rdig liv i sine respektive heimland. Ein løyser ikkje utfordring­ane overfor trengande i Europa i 2017 ved å slå seg til ro med at det er ei gåve å få gje almisser. Folk I Norge har stor tillit til forskning og bruker forsknings­resultater daglig. Tilliten er velkjent, men Aftenposte­n 18. september hevder likevel det motsatte: «Nesten halvparten av oss stoler ikke på forskning». Påstanden har dårlig dekning i artikkelen som er uten kildekriti­kk: Preger ikke utforminge­n av spørsmålen­e svarene? Dessuten, bør folk uten forbehold stole på forsknings­resultater? Nylig var det solformørk­else i USA. Millioner tok seg fri for å se på, også president Donald Trump. Tilliten til astronomen­e var massiv. Tema er viktig for tillit.

Den refererte undersøkel­sen sier at mange tviler på forskning fordi den er kjøpt og betalt. Forsknings­rådet bør forklare hvorfor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway