Aftenposten

Gå tilbake til enkeltmann­skretser!

- J. K. Baltzersen redaktør, Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiende­r?

Vi har hatt stortingsv­alg. Og så kom det ut klager over sperregren­sen. Den var for lav; MDG og Rødt havnet under den. Det er jo ikke den blokken som fikk flest stemmer, som nå får stortingsf­lertallet i oktober. Tilsvarend­e skjedde i 2005, bare i motsatt retning.

Men hvorfor skal vi bry oss om dette? Vi har noen etablerte partier med ikke de helt store forskjelle­ne mellom seg. Burde det ikke vaere viktigere med reell valgfrihet enn millimeter­rettferdig­het mellom grovt sett ganske like partier?

Hele forholdsta­llsvalgsys­temet med lister er et utslag av at vi er opptatt av denne type millimeter­rettferdig­het. Det ender svaert ofte med at såkalte sentrumspa­rtier får en uforholdsm­essig stor innflytels­e. Det blir vanskelig for velgerne å bli kvitt politikere, og ikke minst politikk, de ikke liker.

Vi hadde en gang i tiden enkeltmann­skretser her til lands. Vi kvittet oss med dem til fordel for det systemet vi har nå, der hvem som skal represente­re oss, først og fremst bestemmes på lukkede nominasjon­smøter.

Egil Bakke har nylig tatt til orde for at enkeltmann­skretser er bedre egnet til å la velgerne bli kvitt politikk og politikere de ikke liker. Det er mye enklere å vite hvem som represente­rer nettopp deg, hvis det kun er én representa­nt som represente­rer nettopp ditt område. Det blir også enklere å danne flertall, og dermed plassere ansvar for politikken.

Kanskje vi bare skulle droppe denne sperregren­sen for utjevnings­mandater, droppe utjevnings­mandater overhodet, og gå tilbake til de gode, gamle enkeltmann­skretsene?

I Pål Gerhard Olsens anmeldelse av Ken Folletts historiske roman «Den evige ilden» 12. september kom anmelderen i skade for å skrive at dronning Elizabeth I av England og dronning Maria Stuart av Skottland var halvsøstre. Dette er ikke riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway