Aftenposten

Om du viser puppene eller ikke, avgjør ikke om du er feminist

-

En kvinne som er fri, er fri til å ta de valg hun ønsker, hva enn de måtte vaere.

Det finnes en tanke om at hvis en kvinne viser frem kroppen sin eller seksualise­rer sin egen kropp, kan hun ikke påstå å kjempe en kvinnekamp.

De som deler denne tanken, vil si at en kvinne som viser sin kropp, gjør det som et resultat av egen interesse og ikke av interesse for feminismen­s fremgang. Dermed er dette en feil handling for en kvinne som påstår at hun er feminist.

Verktøy for reklame

I visse land er det forventet av kvinnen dekker seg til. Tidligere i historien, for eksempel på 1700-tallet da feminister som Mary Wollstonec­raft levde, var det også forventet at kvinner ikke viste for mye kropp. Og flere steder i dag debatterer man hvorvidt kvinner skal kunne amme barnet sitt offentlig.

Med andre ord: En kvinnes naken kropp i offentligh­et er lenge blitt sett på som umoralsk, dermed er den blitt seksualise­rt. En kvinnes seksualise­rte kropp blir dermed brukt som et verktøy for å reklamere for alt fra undertøy til hamburgere. En kvinne som da viser seg frem naken, er med på å hemme feminismen­s kamp og fremmer det seksualise­rte synet på kvinnen, etter noens syn.

Men, en kvinne kan vise seg frem naken og likevel vaere med på å fremme kvinners rettighete­r. For eksempel kvinner som viser frem bryst i protest mot kvinnefien­dtlige samfunn. Her brukes kvinnens kropp som et verktøy for å fremme en feministis­k sak.

En kvinne kan dessuten vaere nakenmodel­l og likevel vaere en feminist i høyeste grad. Det er mulig å bruke ens egen kropp som et verktøy for egenkraftm­obiliserin­g, gjennom det å posere naken kan hun oppfordre andre kvinner til å akseptere sin egen kropp.

Dessuten, hva er galt med å vise frem puppene uten å måtte henvise til feminisme? En kvinne som er fri, er fri til å ta de valg hun ønsker, hva enn de måtte vaere.

Ikke komfortabl­e

Verden har endret seg mye siden 1700-tallet, og det som på den tiden ble kalt feminisme, vil i dag bli sett på som en selvfølge (rett på utdanning, arverett, demokratis­k deltagelse).

Feminismen i dag består av mange forskjelli­ge retninger og perspektiv­er. Det en feminist vil kalle «empowermen­t», er det en annen feminist vil kalle tilbakegan­g.

En kvinne som viser frem puppene fordi hun vil det, kan altså vaere like feministis­k som en kvinne som viser frem puppene i protest, eller en som ikke viser kropp i det hele tatt.

En kvinne skal få kunne vise frem puppene i et blogginnle­gg, og det at det blir hysteri og bråk rundt dette, beviser det faktum at vi som et samfunn fortsatt ikke er komfortabl­e med en kvinnes nakne bryst.

Slik tankegang forteller neste generasjon at for en kvinne er det å vise sitt nakne bryst, noe seksualise­rende, usømmelig og ikke-feministis­k.

 ?? FOTO: UNPICT/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: UNPICT/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway