Aftenposten

Nekrolog

- Per Kleiva Mette Klouman, Henning Høiner, Elisabeth Vislie, Frode Lervold, Kirsten Fjellanger, Ingrid Ousland, Kjetil Flatin, Penny Flatin

Vår gode venn Per Kleiva døde 17. september, 84 år gammel. Tilbake sitter vi vennene i sorg, men også i takknemlig­het over en avholdt og kjaer venn som har bidratt med så mange gode opplevelse­r og glade minner gjennom naermere 40 år. Per var vennen som møtte oss med sitt varme smil og sin underfundi­ge humor, som alltid hadde kloke ord å bidra med, og som så gjerne serverte oss «grilla laks» på terrassen på varme sommerkvel­der.

Per og Ida flyttet til Nesodden med sine to døtre på syttitalle­t, og slik begynte vennskapet vårt. Per åpnet sitt store atelier hvor barna ble ønsket velkommen inn i hans verden. Både venners barn og etter hvert barnebarn, fikk låne pensler og farger og fikk spre seg utover gulvet, mens Per tålmodig og mild gikk rundt og ga gode råd.

Utenfor vår lille verden på Nesodden var Per Kleiva den kjente kunstneren som skapte stor kunst, som fikk flotte omtaler i pressen og ble berømmet for sine utstilling­er. Vi fulgte med – og vi fulgte ham. Men for oss var Per vår eiegode, rause og innsiktsfu­lle venn. Vi husker Per på tur i marka, Per på ski over jordene på Nesodden, Per som syklet rundt og la lapper i postkassen­e for skolekorps­et, vi husker den gode og alltid like tålmodige reisekamer­at, enten det var på Hurtigrute­n, i Paris eller på rundtur i Senegal.

Sammen med Ida åpnet han gjestfritt huset i skogen til jul, 17. mai eller på årets første sommerdag. Var vi mange, ble vi plassert i atelieret, var vi faerre, gikk samtalen rundt det romslige spiseborde­t i stua med utsyn mot høye furutraer.

Vi kunne bli høyrøstede når meningene fløy over bordet, vi kunne kives i vår godlynte uenighet, men når Per skulle si noe, ble vi stille, så lyttet vi. Som vi gjorde når Per ut på kvelden reiste seg og sa: – No vil eg ta eit stev – det kunne bli allsang av slikt! Vennegjeng­en blir fattigere uten hedersmann­en Per, og våre varmeste tanker går til Ida, Gyda og Dagny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway