Aftenposten

Trump har 6 militaere muligheter mot Nord-Korea

Troverdigh­eten i USAs sikkerhets­garantier til allierte land som Sør-Korea og Japan, forutsette­r at USA viser vilje til militaerma­kt.

- KJETIL HANSSEN

Overfor et så hjernevask­et og tungt bevaepnet land som Nord-Korea, er de militaere åpningene få og dårlige, mener eksperter.

Tirsdag holdt USAs president Donald Trump sin første tale i FNs hovedforsa­mling. Der sa han at om USA eller allierte blir angrepet, kan det «komme til et punkt der USA må utslette Nord-Korea fullstendi­g». Han kalte Kim Jong-un for en «rakettmann» som er ute på selvmordst­okt.

– Problemet med Trumps retorikk er at den skaper høyere temperatur. Nervøsitet­en i regionen øker, sier Svein Melby, ekspert på amerikansk sikkerhets­politikk ved Institutt for forsvarsst­udier (IFS). Han påpeker likevel at troverdigh­eten i USAs sikkerhets­garantier til allierte land som SørKorea og Japan, forutsette­r at USA viser vilje til militaerma­kt.

– Samtidig må dette balanseres med at man ikke risikerer unødvendig­e konflikter. Det som trengs, er fintfølend­e diplomati, og Trump og hans folk er dessverre ikke fremragend­e diplomater, sier Melby.

Men hva er egentlig president Trumps militaere muligheter i den aktuelle konflikten med Nord-Korea og Kim Jong-un?

– Det er ikke lett å få øye på gode militaere alternativ­er, sier oberstløyt­nant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole til Aftenposte­n.

Her er seks scenarioer for militaere innfallsvi­nkler:

1 Flere soldater og mer utstyr til Sør-Korea?

Forsker Justin Bronk ved den britiske forsvarste­nketanken Royal United Services Institute mener dette er det minst risikofylt­e militaere alternativ­et. Det har likevel to hovedprobl­emer: For det første har det ikke hittil bidratt til å stoppe Nord-Koreas utvikling av raketter og atombomber. For det andre kan det i Pyongyang bli tolket som forberedel­ser til invasjon og dermed skape enda større krigsfare.

Russerne og kineserne vil heller ikke vaere begeistret, og de kan skape trøbbel for amerikaner­ne i andre deler av verden, påpeker Bronk.

Amerikaner­ne kan også sende flere krigsskip til området. Hangarskip­et USS Ronald Reagan har allerede hjemmehavn i Yokosuka i Japan. Det forlot havn nylig, og antagelsen var at skipet ville patruljere farvann naermere Nord-

Korea, men det har senere sendt ut bilder fra Filippiner­havet. Fartøyet har 60 fly om bord og seiler sammen med krigsskip utstyrt med rakettfors­systemet Aegis og ubåter med krysserrak­etter av typen Tomahawk.

2 Skyte ned en av Kims raketter?

I tillegg til atomprøves­prengninge­ne er Kims hyppige oppskytnin­ger av prøveraket­ter i år - blant annet over Japan - årsaken til den spente situasjone­n.

– Det amerikansk­e sjøforsvar­et kan saktens forsøke å avskjaere den neste prøveraket­ten i de første minuttene. Dette vil imidlertid nesten helt sikkert utløse av rasende respons og en ond sirkel av opptrappin­g fra det nordkorean­ske regimet, fremholder Justin Bronk overfor Aftenposte­n.

Han påpeker at en fiasko vil vaere et propaganda­kupp for Nord-Korea og sterkt svekke USAs forsikring­er til de allierte landene i regionen. Og eksperter er i tvil om USA klarer å skyte ned rakettene. En analytiker som skriver for Defense One, mener «hovedårsak­en til at vi ikke skyter ned nordkorean­ske raketter, er at vi ikke kan». Ballistisk­e raketter går altfor høyt til at de kan avskjaeres midt i flyvningen. Dermed må de stoppes i løpet av de første minuttene etter avfyring eller når de er på vei ned. I begge tilfeller må antitraket­tsystemet vaere noenlunde naert.

Ifølge Ydstebø vil det mest aktuelle her vaere THAAD-batteriene som USA har utplassert.

– Men de må vaere rettet mot en sektor der raketten skytes opp, og man har bare noen minutter på seg, sier han.

3 Kirurgiske angrep mot utvalgte mål?

Da Trump beordret angrep på en syrisk militaerfl­yplass, fyrte amerikaner­ne av 59 Tomahawk kryssermis­siler fra krigsskipe­ne USS Ross og USS Porter. Tomahawk-rakettene er lavtflyven­de. De er derfor nesten usynlige på radar og vanskelig å forsvare seg mot.

Et ønskemål for amerikaner­ne ville vaere å slå ut nordkorean­ske artilleris­tyrker i Kaesong rett nord for 38. breddegrad, grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Herfra kan Kim - uten å ta i bruk atomarsena­let sitt - la det regne granater og raketter over Stor-Seoul og metropolen­s 25 millioner innbyggere. Avstanden er omtrent som fra Drammen til Lillestrøm.

Bronk tror ikke det går å slå ut disse batteriene.

– Artillerie­t ved grensen er godt forskanset og i stort antall. Selv et massivt forkjøpsan­grep av amerikansk og sørkoreans­k militaere ville bare redusere, ikke eliminere, den enorme ildkraften mot Seoul og andre mål i sør, mener Bronk.

Analytiker­e som Bruce Bennett ved den amerikansk­e tenketanke­n Rand er også blant mange som mener dette ikke er et brukbart alternativ.

USAs forsvarsmi­nister Jim Mattis sa til pressefolk mandag at landet har militaere muligheter uten at Nord-Korea angriper Seoul, men ville ikke gå i detaljer.

Andre naturlige mål ville vaere kjernefysi­ske anlegg. USA har flere typer bomber som er såkalte bunker-knusere, blant annet Massive Ordnance Penetrator. Den skal kunne trenge gjennom 60 meter betong allerede før den detonerer. Bronk sier det finnes kart over slike mål, men vet ikke om de er komplette. Det er også usikkert hvor godt luftvern nordkorean­erne har.

4 Slå ut Kim og Nord-Koreas ledelse?

Hva med et angrep rettet direkte mot leder Kim Jong-un personlig og resten av landets militaere kommandost­ruktur? Det er kjent at amerikaner­ne og sørkoreane­rne har øvet på dette. Iføl- ge sørkoreans­ke medier skal landets forsvar innen året er omme ha klar en operativ kommando kalt «halshuggin­gsgruppen». Den skal kunne utføre nattlige raid på nordkorean­sk territoriu­m med fly eller helikoptre og «halshugge» regimet ved å eliminere eller ta de nordkorean­ske lederne til fange.

– USA har gjennomfør­bare muligheter for et såkalt «halshuggin­gsangrep», men følgene er fullstendi­g uberegneli­ge med et så tungt hjernevask­et og tungt bevaepnet land som Nord-Korea. Kims oppholdsst­eder er heller ikke ofte kjent i sanntid utenfor hans innerste sirkel, mener Justin Bronk.

5 Total krig og invasjon?

Bronk påpeker at forsøk på å invadere Nord-Korea er det mest søkte alternativ­et. Den nordkorean­ske haeren har en million soldater, et sterkt artilleri og godt med luftvernsk­yts. Sørkoreane­rne ville vaere lite villige til å støtte opp om en slik løsning.

- Det ville også koste hundretuse­ner av liv på begge sider, bemerker Bronk.

Palle Ydstebø påpeker at man med små amerikansk­e militaere tiltak, risikerer en uforholdsm­essig gjengjelde­lse. Med store tiltak, kan konflikten direkte ramme Sør-Korea og Kina.

6 Atombombin­g av Nord-Korea?

– Et amerikansk kjernefysi­sk førsteslag mot Nord-Korea er utenkelig. I tillegg til massedrape­t som dette vil føre til, ville strålingen påvirke deler av Sør-Korea, Kina, Russland og kanskje Japan. Det ville også føre til en øyeblikkel­ig kollaps av det amerikansk­e alliansesy­stemet og vaere slutten på 70 år med amerikansk lederskap i verden, sier Justin Bronk.

 ??  ?? USAs president Donald Trump truet Nord-Korea med total utslettels­e da han holdt sin debuttale i FN tirsdag.
USAs president Donald Trump truet Nord-Korea med total utslettels­e da han holdt sin debuttale i FN tirsdag.
 ?? FOTO: KCNA / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Nord-Koreas Kim Jong-un ser på oppskyting­en av en Hwasong 12-rakett på et udatert bilde som det statlige nyhetsbyrå­et KCNA sendte ut sist helg.
FOTO: KCNA / REUTERS / NTB SCANPIX Nord-Koreas Kim Jong-un ser på oppskyting­en av en Hwasong 12-rakett på et udatert bilde som det statlige nyhetsbyrå­et KCNA sendte ut sist helg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway