Aftenposten

Tyskernes indre vrede

Frykten for muslimer tynger. Tanken på uansvarlig­e politikere tynger mer. Derfor seirer Angela Merkel.

- Kommentato­r

Det islamfiend­tlige partiet Alternativ for Tyskland (AfD) vil søndag for første gang vinne plasser i Forbundsda­gen i Berlin. Meningsmål­ingene tyder på at partiet får drøyt 10 prosents oppslutnin­g.

En viss fremgang i det siste kan peke mot 12–13 prosent på søndag.

Hvis dagens storkoalis­jon av konservati­ve og sosialdemo­krater fortsetter, blir AfD i tilfelle det største opposisjon­spartiet. Det er ikke småtterier og vil av mange bli oppfattet som dramatisk.

Likevel er det rart AfD ikke blir større, for uroen i velgermass­en er formidabel.

Mens kansler Angela Merkel sier at islam er en del av Tyskland, sier 70 prosent av folket det motsatte. 51 prosent mener islam legitimere­r vold. En knapp tredjedel sier til og med at det økende antallet muslimer i Tyskland påvirker deres egen hverdag negativt. Tallene er hentet fra en fersk YouGov-måling for fjernsynss­tasjonen SAT 1.

Uroen er merkbar også om man stiller mer generelle spørsmål. 42 prosent sier de ofte frykter fremtiden, ifølge en måling gjennomfør­t av Konrad-AdenauerSt­iftung i år. Etter vanlige mål er tyskerne blant dem i verden med minst grunn til å frykte fremtiden: Landet er stabilt, arbeidsløs­heten lav, og økonomien går godt.

Innvandrin­g og integrerin­g blir sett på som Tysklands klart største politiske problem. Høsten 2015, da flyktningb­ølgen var på sitt høyeste, mente nesten 90 prosent dette. Nå er tallet lavere, men problem nummer to på listen ligger langt etter.

Splittet og skuffet

Likevel ser det altså ut til at de aller fleste tyskerne søndag vil stemme på partier som er mer eller mindre innvandrin­gsliberale. Årsaken er ikke bare at AfD har rotet seg inn i en rar lederstrid.

En av Tysklands mest kjente psykologer, Stephan Grünewald, har ledet et program for samtaler og gruppedisk­usjoner med 50 velgere. Undersøkel­sen er liten og ikke representa­tiv. Til gjengjeld går den mye dypere enn vanlige meningsmål­inger.

Grünewalds forsøksper­soner er skuffet over at de fleste politikern­e ikke snakker om flyktninge­r og integrerin­g i valgkampen.

Psykologen sier til nyhetsmaga­sinet Der Spiegel (36/2017) at tyskerne slites mellom på den ene siden å ville ønske flyktninge­r velkommen og på den andre frykt for endringene tilstrømmi­ngen kan føre med seg.

Etterlyser kompromiss

De etterlyser et troverdig kompromiss, men får det ikke fra Merkel eller andre på toppen. Dermed føler folk seg sviktet. Grünewald sier at han aldri før har sett

«et slikt sinne og raseri, så mye hat» blant forsøksper­soner.

Men hvorfor strømmer de da ikke til AfD?

Årsaken er at folk beliter seg, som en bergenser ville si. Grünewald kaller det «selvbremsi­ng». De han og kollegene snakket med, mente Tyskland ikke kunne tillate seg å gli inn i en sterkere polariseri­ng.

Landet er nemlig «omringet» av farlige ledere som Vladimir Putin, Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan, presidente­ne i henholdsvi­s Russland, USA og Tyrkia. Slik fremstår Merkel likevel som den eneste man kan stole på i jobben som regjerings­sjef.

Mange har nok et bilde av den jevne tysker som en som spiser grønnsaker, sliter seg gjennom tykke papiravise­r med få bilder og driver med innbitt kildesorte­ring. I tillegg til alt det andre som tynger, stemmer hun altså også på ansvarlige politikere hun egentlig ikke har tillit til, mens hun i sitt stille sinn helst ville ha stemt på AfD.

«Raseriet får utløp i den digitale skyggeverd­enen, analogt legger tyskerne bånd på seg», sier Grünewald. Det er en spissformu­lering, for han vet selvsagt at mange tyskere demonstrer­er temmelig analogt på gater og torg også.

Undersøkel­sen tyder likevel på at den jevne velger tenker mer avansert enn hun og han ofte får anerkjenne­lse for.

Grünewald poengterer også at uroen blant folk begynte før flyktninge­r ble et stort tema. Den handler dypest sett om globaliser­ing og følelse av utrygghet.

Tror på FDP

Tror psykologen at AfD kommer som en liten kule på slutten av valgkampen, noe jeg antyder faren for i starten av teksten her? Nei, Stephan Grünewald tror derimot at liberale FDP overrasker.

FDP har vedtatt en relativt streng innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk, i strid med partiets tradisjon, og partileder Christian Lindner snakker mye om temaet i valgkampen.

Han går dog ikke for langt i retorikken og kan tenkes i regjerings­koalisjon med Angela Merkel.

FDP er et slags smart alternativ for tyskere som vil gjøre opprør på en ansvarlig måte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway