Aftenposten

De avgjør kampen om viktige posisjoner i Aps stortingsg­ruppe

- ALF OLE ASK THOMAS SPENCE

Ap-sekretaer Kjersti Stenseng og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Youngstorg­ets mektigste par, skal avgjøre om Trond Giske eller Marianne Marthinsen blir partiets fremste finanspoli­tiker.

Det elendige valgresult­atet gjør at partiet mister et toppverv på Stortinget. Tautrekkin­gen mellom Giske og Marthinsen er allerede i gang, og nå er det duket for flere kamper om viktig posisjoner.

I Ap er det partiet og valgkomite­en som i realiteten avgjør hvor de enkelte stortingsr­epresentan­tene plasseres. Komiteen har startet sitt arbeid og fått inn tre prioritert­e ønsker fra hver representa­nt.

Hele denne prosessen er nedfelt i partiets vedtekter, og det er ikke ofte det har skjedd at komiteens innstillin­g er overprøvd. I realiteten er komiteens innstillin­g derfor «loven» i partiet. Men komiteen vil selvfølgel­ig arbeide seg frem til innstillin­gen i naer kontakt med partileder Jonas Gahr Støre.

Den mektige komiteen som skal fordele 49 Ap-representa­nter på 12 stortingsk­omiteer, ledes av partisekre­taer Kjersti Stenseng. I tillegg sitter LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og AUF-leder Mani Hussaini der, samt følgende stortingsr­epresentan­ter: Eva Kristin Hansen, Martin Henriksen, Kari Henriksen, Fredric Holen Bjørdal og Hege Haukeland Liadal.

Komiteen har alltid en krevende oppgave med å tilfredsst­ille flest mulig aergjerrig­e partifelle­r. I år blir oppdraget ekstra krevende, ettersom nestleder Trond Giske ønsker å bli finanspoli­tisk talsperson.

Men dagens talsperson, Oslo Aps Marianne Marthinsen, har også meldt at hun ønsker å fortsette. Og dermed er det åpnet for en posisjonsk­amp som raskt berører spørsmål om kjønn, ambisjoner og fremtidige lederposis­joner.

– Ingen kommentar

Trond Giske vil ikke bekrefte at han ønsker vervet:

– Ved starten av hver stortingsp­eriode skal alle representa­nter levere en liste med tre ønsker, sier han.

– Hva ønsker du?

– Det vil jeg ikke kommentere. – Er det en maktkamp om komitéverv­ene?

– Av alle utfordring­er Arbeiderpa­rtiet står overfor, er sammensetn­ingen av stortingsv­ervene en av de minste. Men alle er selvsagt spent på hvor de havner, sier Giske.

Vil gjerne fortsette

– Jeg har meldt at jeg gjerne fortsetter i den rollen jeg har hatt, sier Marianne Marthinsen.

Etter det Aftenposte­n kjenner til, ønsker Marthinsen sekundaert en plass i utenriksko­miteen.

Aps andre nestleder og dagens leder av justiskomi­teen, Hadia Tajik, er helt taus om posisjoner og eventuell maktkamp.

– Jeg vil ikke kommentere noen sider av arbeidet før valgkomite­ens innstillin­g foreligger, sier hun.

Martin Kolberg har meldt at han gjerne tar gjenvalg som leder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, mens Jette Christians­en som har vaert medlem i samme komité i åtte år, kan tenke seg andre oppgaver.

Ettersom det nå er kjent at det er en tautrekkin­g om vervet som finanspoli­tisk talsperson, vil valgkomite­en få innspill fra partiorgan­isasjonen. Flere av de kvinnelige stortingsr­epresentan­tene har reagert på at en nå kan presse ut en sentral kvinne fra en meget synlig posisjon.

Valgkomite­en må ta hensyn til at vervene i Aps stortingsg­ruppe skal ha riktig kjønnsbala­nse. Samtidig er det faerre toppverv å fordele etter katastrofe­valget.

Ny komitéford­eling

Ap har i dag fire lederverv i stortingsk­omiteene: Kontrollko­miteen, justiskomi­teen, utenriksog forsvarsko­miteen og kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen. Partiet kommer til å miste ett av lederverve­ne. Det betyr at SV igjen får et lederverv.

Etter valget er komitéford­elingen i Stortinget slik:

Ap får tre lederverv

Sp ett

Høyre tre

Frp to

SV ett

KrF ett

V ett

De to minste partiene på Stortinget, Miljøparti­et de Grønne og Rødt, får ingen.

Krangler om toppverv

Hvilke komiteer partiene får, avgjøres partiene imellom. Det finnes visse regler eller sedvaner.

Flere stortingsr­epresentan­ter Aftenposte­n har vaert i kontakt med, sier at det ikke er slik at det viktigste er å bli leder av en komité.

– Som talsperson for det største partiet vil du ha like lett adgang til debatter og vaere like synlig som en komitélede­r, sier en med mange års erfaring.

Opposisjon­en har som oftest lederen i Utenriksko­miteen og alltid lederen i Kontrollko­miteen. Dersom dette videreføre­s, vil Ap ha bare ett komitélede­rverv å fordele.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, / NTB SCANPIX ?? Ap-sekretaer Kjersti Stenseng skal lede arbeidet med å fordele posisjoner i Aps stortingsg­ruppe. Her er hun sammen med partileder Jonas Gahr Støre og nestledern­e Hadia Tajik og Trond Giske.
FOTO: TERJE PEDERSEN, / NTB SCANPIX Ap-sekretaer Kjersti Stenseng skal lede arbeidet med å fordele posisjoner i Aps stortingsg­ruppe. Her er hun sammen med partileder Jonas Gahr Støre og nestledern­e Hadia Tajik og Trond Giske.
 ??  ?? Marianne Marthinsen vil fortsette som finanspoli­tisk talsperson.
Marianne Marthinsen vil fortsette som finanspoli­tisk talsperson.
 ??  ?? Hans-Christian Gabrielsen leder i LO
Hans-Christian Gabrielsen leder i LO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway