Aftenposten

– Nord-Korea er blitt Kinas fiende

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Enkelte i Kina spør seg om det er på tide å innse at Nord-Korea er fienden.

Nord-Koreas siste prøvespren­gning og stadige rakettopps­kytninger er en alvorlig hodepine for Kinas president Xi Jinping, som ønsker størst mulig ro i rekkene før partikongr­essen i midten av oktober.

Derfor skaper det bølger når flere kinesiske akademiker­e nå tar til orde for en ny kinesisk tilnaermin­g til Nord-Korea.

– Vi må innse at Nord-Korea er blitt vår fiende, sa historiker­en Shen Zhihua i en tale i Beijing før sommeren, der han også oppfordret til tettere samarbeid med Sør-Korea.

Flere andre akademiker­e har gått offentlig ut med forslag til et retningssk­ifte i Xis Nord-Korea-politikk – inkludert en tilnaermin­g til USA.

– Må snakke med Washington

– Kina er nødt til å forberede seg på det verste. Dersom det blir krig, må Kina vaere forberedt. Vi har kanskje ikke noe bedre alternativ enn å begynne å snakke med Washington og Seoul, skriver Jia Qingguo, rektor ved fakultetet for internasjo­nale studier ved det prestisjet­unge Peking-universite­tet.

Innlegget hans førte til at han ble stemplet som en «lakei for USA» av en partitjene­stemann i Zhejiang-provinsen – området der president Xi har sin fremste politiske base.

– Vi har ingen beviser, men det er mange som mener at dette angrepet på Jia er en indikasjon på at Xi har fått nok av at folk forteller ham at han skal endre kurs i spørsmålet om NordKorea, sier Kina-eksperten David Kelly, som leder den Beijing-baserte tankesmien China Policy, til Aftenposte­n.

Ser mot Russland

Han tror Xi – i møte med en svaert aggressiv amerikansk president – kommer til å strekke seg for å forsøke å finne en avtale med Russland om en fredelig utgang på konflikten med Nord-Korea.

– Husk at russerne også deler grense med Nord-Korea. De har stor interesse av å ha en finger med i spillet, sier han.

kristoffer.ronneberg@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway