Aftenposten

Regjering? Nei, ikke ennå

- STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD

Venstres nye stortingsg­ruppe sitter nå for første gang i møte for å diskutere om partiet skal gå i regjering.

– Vi har hele tiden sagt at det er lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp, og det gjelder fortsatt, sa Venstre-leder Trine Skei Grande før hun gikk inn i sitt første møte med den nye stortingsg­ruppen etter valget. Mens partileder­en var på ferie i Tyskland, har diskusjone­n gått høyt internt i Venstre om partiet bør gå inn i regjering, selv om det ikke får vippet ut Frp.

Aftenposte­n har tidligere skrevet at tre av partiets syv ordførere ønsker at partiet nå går inn i regjering uansett, for å få en hånd på rattet. En rundspørri­ng Bergens Tidende gjorde blant partiets fylkeslede­re viser at bare to blankt avviser regjerings­samarbeid med Frp.

Skal avklare blågrønt alternativ

– Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, og det håper jeg vi kan få til via forhandlin­ger, sier Grande.

– Men skal dere også diskutere om dere kan gå inn i regjering med bare Høyre og Frp?

– Det vi skal diskutere, er hvilke saker det er viktig for Venstre å få gjennom, sier hun.

– Hva vil vaere forutsetni­ngen for at Venstre går inn i dagens regjering?

– Det er veldig lenge igjen til vi er på det spørsmålet. Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, og det er det vi skal forhandle om nå, sa Skei Grande før møtet startet onsdag ettermidda­g.

Partileder­en var ikke mye mer meddelsom da det rundt to og en halv time lange møtet var over.

– Vi er enige om at vi prøver å få til forhandlin­ger, både fordi vi ønsker en blågrønn regjering, men også fordi vi ønsker å løfte klima og miljøpolit­ikken slik vi lovet velgerne, vi ønsker å fornye Norge gjennom reformer av velferdsst­aten vi tror det er mulig å få til på borgerlig side, og fordi vi lovet å kjempe for at alle elever skal ha rett til faglaerte laerere. Det var en klar bestilling fra vår gruppe å kjempe for sakene vi gikk til valg på, sa Grande. Hun gjentok at det var «svaert lite sannsynlig» at Venstre vil gå i regjering med Frp.

På spørsmål om hva hun synes om kritikken fra enkelte i egne rekker om at hun har vaert utydelig om hva hun mener om regjerings­samarbeid med Frp, sa Grande:

– Vi har et enstemmig landsmøtev­edtak som er klart på både hvilken regjering vi ønsker, men også hvilke oppgaver det er vi ønsker å få løst. Og jeg synes det er like viktig å ha fokus på hvilke oppgaver vi må løse for Norge, som akkurat hvem som sitter i regjering.

Vil bruke høsten

Hun understrek­er at partiet har god tid til å fatte en beslutning, og viser til at statsbudsj­ettet for neste år allerede er lagt av Regjeringe­n, uten at Venstre har hatt noen mulighet til å påvirke.

– Så nå må de få legge frem det, også får vi forhandle med det mandatet velgerne har gitt oss, sier hun.

Venstres gruppemøte er den første av flere runder Venstre skal ta i egen organisasj­on om hva partiet nå skal gjøre. Morgendage­ns landsstyre­møte blir imidlertid minst like viktig. Det er føringene derfra som blir avgjørende for stortingsg­ruppens videre arbeid med samarbeids­spørsmålet.

Høyre-tvil om sentrum vil splittes

På sentralt hold i Høyre er det tvil om hvorvidt Venstre virkelig vil gå inn i en H/Frp-regjering. Selv om mange sier de håper det, gir en sentral kilde uttrykk for at vedkommend­e ikke tror det. Vedkommend­e tror ikke Venstre vil gå inn i Regjeringe­n uten å få følge av KrF. Samme kilde poengterer imidlertid at Venstre er opptatt av å ha en positiv holdning til et borgerlig samarbeid.

Og til tross for at mange i Høyre gjerne skulle sett et samlet sentrum i regjering – ikke minst for å slippe ubehagelig og høylytt krangling om budsjettet – er det ikke så mange i Høyre som tror KrF lar seg rikke, til tross for at enkelte har tatt til orde for det.

Kilder i KrF tviler på om Venstre tør gå inn i regjering med et splittet parti i ryggen. Der sies det av erfaring av at når et lite parti går inn i regjering, er det veldig viktig at partiet har et samlet parti bak seg. Og i KrF tror de ikke det er et stort flertall i Venstre som vil regjere sammen med Frp.

Kan få avklaringe­r i flere etapper

Det er ikke usannsynli­g at høstens samarbeids­sonderinge­r vil skje i flere etapper. Øverst på dagsordene­n står avklaringe­n Venstre og KrF har lovet velgerne at de skal gjøre; sjekke om de kan ta Frps plass.

Ifølge en Høyre-kilde får de raskt et nei på det.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? – Det er veldig lenge igjen til vi er på det spørsmålet, sier Trine Skei Grande på spørsmål om hva som skal til for at Venstre ender med å gå inn i regjeringe­n med Høyre og Frp. Først skal det forhandles om partiets plan A, en blågrønn regjering.
FOTO: OLAV OLSEN – Det er veldig lenge igjen til vi er på det spørsmålet, sier Trine Skei Grande på spørsmål om hva som skal til for at Venstre ender med å gå inn i regjeringe­n med Høyre og Frp. Først skal det forhandles om partiets plan A, en blågrønn regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway