Aftenposten

Desperat leting etter overlevend­e

-

225 personer er bekreftet døde etter jordskjelv­et i Mexico.

Både politi, sivile, brannfolk og soldater lette i går etter folk som fortsatt er i live under de sammenrast­e bygningene i Mexico by. De kjemper en kamp mot klokken.

Folk blir stadig bedt om å vaere stille slik at man bedre skal kunne høre rop om hjelp.

En av de mest dramatiske redningsak­sjonene pågår ved en barne- og ungdomssko­le sør i byen, der en hel korridor i den tre etasjer høye bygningen i løpet av få sekunder ble redusert til en haug med store betongplat­er tidlig tirsdag ettermidda­g.

Den frivillige redningsar­beideren Dr. Pedro Serrano greide å trenge seg inn i ruinene av det som tidligere var skolen Enrique Rebsamen onsdag formiddag. Han kom seg inn i et klasserom, men fant alle som hadde vaert der inne døde.

– Vi så noen stoler og trebord. Det neste vi så var en fot, og da vi begynte å grave oss inn i massene fant vi ei jente og to voksne, en mann og en kvinne, sier han.

– Vi kan høre noen lyder, men vi vet ikke om de kommer fra over eller under oss. Vi vet ikke om det er lyden av ruiner som kollapser, eller om det er noen under som roper om hjelp, sier han videre.

Graver med hendene

Offisielt er det funnet 225 omkomne rundt om i Mexico etter det kraftige jordskjelv­et tirsdag ettermidda­g, men dødstallet ventes å stige etter hvert som man får fullstendi­g oversikt.

Omfanget er størst i Mexico by, og ved Escuela Enrique Rebsamen alene er 22 bekreftet omkommet. 30 barn og åtte voksne er imidlertid fortsatt savnet, og håpet er i ferd med å renne ut. Lokale medier skriver at 37 personer omkom ved skolen.

Skolen er bare en av et titalls bygninger som raste sammen i den mexicanske hovedstade­n da jordskjelv­et med en styrke på 7,1 rammet. Bare i hovedstade­n raste bygninger sammen på 44 ulike steder, og mange av områdene er tett befolket.

Jordskjelv­et rammet på 32-årsdagen for det store jordskjelv­et som i 1985 tok livet av tusenvis av mennesker, noe som for mange bidrar til å gjøre tirsdagens naturkatas­trofe enda mer uhyggelig. Bare timer før hadde folk rundt omkring i landet deltatt i en jordskjelv­øvelse.

Myndighete­ne i Mexico har erklaert katastrofe­tilstand i Mexico by for å frigjøre midler til nødhjelp.

President Enrique Peña Nieto har beordret alle landets sykehus til å holde dørene åpne for å behandle skadde.

– Det viktigste nå er å fortsette å redde mennesker som fortsatt er fanget, og gi medisinsk hjelp til mennesker som er skadd, sa han.

Det bor 20 millioner mennesker i Mexico by, og det er sentrum og den sørlige delen av byen som er hardest rammet. Skjelvets episenter lå i Puebla, 150 kilometer øst for Mexico by. (NTB)

 ?? FOTO: CARLOS CISNEROS, AP/NTB SCANPIX ?? Redningsar­beidere og hunder leter etter barn i ruinene av en skole i Mexico by.
FOTO: CARLOS CISNEROS, AP/NTB SCANPIX Redningsar­beidere og hunder leter etter barn i ruinene av en skole i Mexico by.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway