Aftenposten

Orkanen Maria herjet på Puerto Rico

-

Orkanen Maria, som har krevd minst ni menneskeli­v i Karibia, traff land i går Puerto Rico.

Da var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast målt til opptil 70 meter pr. sekund. Det var ventet at den ville herje øya med livsfarlig­e vinder imellom 12 og 24 timer, ifølge vaervarsli­ngstjenest­ene.

900.000 mennesker er strømløse, mens en rekke innbyggere har meldt fra til landets radiostasj­oner om dører som er blitt revet av hengslene, vanntanker som har løsnet og knuste vinduer. Samtidig meldes det om omfattende oversvømme­lser i hovedstade­n San Juan, om lag 50 kilometer nordvest for Yabucoa.

– Dette kommer til å bli et ekstremt voldelig vaerfenome­n. Vi har ikke opplevd en hendelse i dette omfanget i vår moderne historie, sa Puerto Rico-guvernør Ricardo Rosello.

Myndighete­ne hadde på forhånd advart mot det de fryktet kunne bli det verste uvaeret i dette århundret.

– Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre dette tydeligere enn det, sa Puerto Ricos sikkerhets­kommissaer Hector Pesquera. Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene, som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico rammet i 1932. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway