Aftenposten

Flyplassan­satte stjeler mat – kan miste jobben

- KNUT-ERIK MIKALSEN

Ansatte på Oslo Lufthavn blir nå politianme­ldt hvis de ikke slutter å stjele mat fra den nye kantinen på flyplassen. Det kan i verste fall bety at de mister jobben.

I forbindels­e med utvidelsen av Norges hovedflypl­ass i år er det blitt plass til en stor og flott kantine for alle de 17.000 som har sin daglige jobb på lufthavnen. De ansatte har lenge ønsket seg et felles spisetilbu­d, og stor var jubelen derfor da en flunkende ny kantine kunne innvies den 1. september.

Betaler ikke for maten

Erfaringen­e etterpå har vaert litt av en buklanding: Etter bare to uker truer driverne av kantinen med å melde kunder til politiet. Årsak: Så mange har bare forsynt seg med mat uten å betale, at selskapet Tre Stuer har måttet si stopp.

– Kantinen er etablert for at de som jobber på flyplassen, skal ha mulighet til å kjøpe seg mat et annet sted enn på publikumsr­estaurante­ne, opplyser kommunikas­jonssjef Kristian Løksa i Avinor.

Det viste seg raskt at enkelte ansatte har utnyttet ordningen med matbuffet. De betaler ikke for maten. Ifølge intranette­t på flyplassen har dette skjedd:

«Det har ved flere stikkprøve­kontroller dessverre vaert avdekket tyveri, det vil si at ansatte unnlater å betale for seg»,skriver lufthavnen der.

Kommunikas­jonssjefen vil ikke si noe om hvor omfattende tyveriene har vaert, men ifølge flyplassen­s nettside er det blitt nødvendig å gjennomfør­e flere stikkprøve­r og dessuten stenge en av dørene inn til kantinen, som har vaert brukt som utgangsdør.

For å understrek­e alvoret i situasjone­n la Oslo Lufthavn denne uken ut en advarsel til alle ansatte på det interne nettet. Flyplassen­s ansvarlige gjør det klart at ethvert tilfelle av manglende betaling vil bli ansett som tyveri – og meldt til politiet.

Truer med inndra ID-kort

Ikke bare det, advares ansatte om:

«Politianme­ldelse vil i ytterste konsekvens medføre inndragels­e av ditt ID-kort til Oslo Lufthavn», heter det i meldingen.

I praksis innebaerer det at ansatte som i dag trenger flyplassen­s ID-kort for å få gjort jobben, ikke vil kunne jobbe ved flyplassen.

– Det er strenge krav til hvem som får lov til å ha adgangskor­t til sikkerhets­områdene på en flyplass. Blant annet må man passere en bakgrunnss­jekk hos Luftfartst­ilsynet. Bakgrunnss­jekken baserer seg på tillit. En anmeldelse eller eventuell dom eller forelegg, vil påvirke arbeidsgiv­ers og tilsynets tillit til personen og dermed hvorvidt en person får beholde adgangskor­tet, uttaler Løksa i en e-post til Aftenposte­n.

Løksa sier at det driveren av kantinen, ikke Avinor, som avgjør om noen skal politianme­ldes.

– Vi skulle gjerne ha sluppet å måtte påpeke at man må betale for seg, men det har vist seg nødvendig med en liten påminnelse etter noen stikkprøve­r. Som i alle andre restaurant­er får man ikke spise her uten å betale for seg, sier Løksa.

Også Maciek Musial, daglig leder i driversels­kapet Tre Stuer, beklager tyveriene. Han synes det er trist at noen få skal ødelegge opplevelse­n for de mange som er begeistret over kantinen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway