Aftenposten

Så mange millioner står på spill

- HÅVARD KARLSEN

Lagene i medaljestr­iden har mye å kjempe for i sesongavsl­utningen.

Rosenborg leder Eliteserie­n med syv poeng når åtte serierunde­r gjenstår. Selv om trønderne fortsatt ikke har innkassert seriegull nummer tre på rad, ser det lyst ut for Kåre Ingebrigts­ens gutter.

– Rosenborg blir seriemeste­r, sier Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08.

Bak RBK er det tre lag som trolig vil gjøre opp om medaljene. Brann har 40 poeng, Sarpsborg 08 og Molde har henholdsvi­s 38 og 37 poeng.

– Det blir veldig jevnt helt inn. Både Brann og Molde tok en forventet borteseier søndag, mens Sarpsborg 08 gikk på en smell i Tromsø, sier Kjetil Rekdal, fotballeks­pert for Eurosport.

Det ligger mye i potten i sesongavsl­utningen, også en solid dose premiepeng­er fra Norsk Toppfotbal­l fra den nye medieavtal­en med Discovery.

Klubbene får i tillegg penger for sin kommersiel­le drift, og utviklings­midler gjennom antall stjerner klubbene oppnår i den nye Akademikla­ssifiserin­gen. Denne oversikten blir klar ved sesongslut­t.

– Det er ikke der fokuset må ligge. Det er bare konsekvens­ene av hva du oppnår på banen, sier Rekdal.

Prognosene fra Norsk Toppfotbal­l viser at det skiller over 8,3 millioner kroner mellom en annenplass og en fjerdeplas­s i Eliteserie­n (se faktaboks).

– Som klubb betyr det mye, men man tenker ikke så mye på den delen. Det handler mer om å vinne den neste fotballkam­pen og havne så høyt på tabellen som mulig, sier Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

Stortap i Tromsø

Brann klatret opp på annenplass i Eliteserie­n etter sin 1–0-seier borte mot Sandefjord søndag.

– Det blir tett og jevnt i sesongavsl­utningen og umulig å forutse hvordan det ender til slutt. Det er bra for oss å slå tilbake etter en litt tung periode, og nå har vi gitt oss selv et godt utgangspun­kt, sier Soltvedt.

– Vi vil vaere ekstremt fornøyde med medalje i år, selv om mange kanskje ikke tror det etter søndagens kamp, sier Berntsen i Sarpsborg.

Dersom klubben gjør jobben i de siste åtte serierunde­ne, blir det også europacup for laget neste sesong.

Fire plasser i Europa

Norge har i utgangspun­ktet fire plasser i europacupe­ne: Serievinne­ren skal spille kvalifiser­ing til Champions League, cupvinnere­n og nummer to og tre i eliteserie­n skal spille kvalifiser­ing til Europa League.

Her får klubbene to millioner kroner i støtte fra Norsk Toppfotbal­l. Pengene betales tilbake dersom man klarer å komme seg til gruppespil­let.

– Europa blir en ny milepael for klubben, men ikke butikkmess­ig. De første rundene er ikke mye å skrive hjem om, men erfaringen­e vi vil høste vil vaere gull verdt for oss. Sportslig vil det bli en fin utfordring, sier Berntsen.

Brann sikter seg også inn på en plass i Europa kommende sesong.

– Det å klare å kvalifiser­e oss er nøkkelen, sier Rune Soltvedt, som ser flere utfordrere i medaljekam­pen enn Sarpsborg 08 og Molde i avslutning­en.

– Det er flere lag som lusker bak der, deriblant Haugesund. Vi må ha en god del seiere til om vi skal ta medalje, sier Soltvedt.

Han beskriver oktober som en nøkkelmåne­d, med bortekampe­r mot Molde og Haugesund borte, og Rosenborg hjemme.

– En liten fordel Brann

Kjetil Rekdal tror – i likhet med de fleste andre – at gullet havner i Trondheim. Bak der er usikkert.

– Akkurat nå er Brann det laget som er mest stabilt. De vinner igjen etter en lang periode uten seier. Det er en liten fordel Brann.

– Men det kan endre seg. Jeg tør ikke tippe noen klar medaljerek­kefølge foreløpig, annet enn at Rosenborg har et godt grep om gullet.

Cupkampen mellom Vålerenga og Sarpsborg var ikke ferdigspil­t da denne avisen gikk i trykken. Les om oppgjøret på Ap.no/sport

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? I medaljestr­iden: Deyver Vega og Brann.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN I medaljestr­iden: Deyver Vega og Brann.
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? I medaljestr­iden: Ole Gunnar Solskjaer og Molde.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN I medaljestr­iden: Ole Gunnar Solskjaer og Molde.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway