Aftenposten

Han har ikke vondt av å droppe A-landslaget

Dilemmaet. Martin Ødegaard storspille­r i Nederland. Det gjør at man igjen diskuterer om han kan «redde» Norges A-landslag. Det bør ikke handle om prinsipper.

- Lars Tjaernås lars.tjernas@aftenposte­n.no

A-landslaget er et sluttprodu­kt. Der skal de spillerne som er best her og nå, spille. Når flere nå tar til orde for å hente opp Martin Ødegaard fra U21landsla­get for å tenke på hans fremtid, er jeg derfor uenig. Et A-landslag handler om lagets fremtid mer enn enkeltspil­leres – alltid.

Når begrunnels­en for å flytte opp unge spillere handler om at A-landslaget­s kamper for tiden ikke er spesielt viktige, er jeg enda mer uenig.

Det handler om gutten selv

Én ting er FIFA-ranking, fremtidig seeding og lettere motstand i kommende kvaliker. Det er ikke det sentrale. Merkevaren «norsk landslagsf­otball» har aldri ropt høyere etter suksess. Se på reaksjonen­e etter kampen mot Tyskland kontra kampen mot Aserbajdsj­an, og du finner fort ut at dette ikke er uviktig for veldig mange.

Et annet og langt hyggeliger­e argument for å vente med å flytte ham opp, handler om gutten selv, naermere bestemt hans hverdag. Da han spilte på nivå tre i Spania, trengte han hvert eneste minutt han kunne få med konkurrans­edyktig voksenfotb­all.

Det gjør han ikke nå. Nå spiller han på et helt riktig nivå, med dyktige medspiller­e, og av og til enda dyktigere motspiller­e – i kampene mot Ajax, Feyenoord og PSV. Han har ikke det minste vondt av å spille U21-landskampe­r, der han i perioder kan få vaere den helt sentrale, en som dominerer kamper.

Er han god nok?

Det får han – heldigvis – kun sjelden lov til i Heerenveen. Der må han også gjøre grovjobben­e først, noe som uten fnugg av tvil gjør ham til en enda bedre og mer moden spiller. Diskusjone­n om å flytte ham opp blant Lars Lagerbäcks utvalgte handler for meg derfor kun om én ting:

Er han god nok?

Det mener jeg at han er – i enkelte kamper. De beste eksemplene finner vi nettopp i våre to siste kamper. Mot Aserbajdsj­an mener jeg han burde spilt en rolle, gjerne fra start. Der var det forventet at motstander­en ville ligge lavt, og ingen i norsk fotball er en bedre boksåpner enn tenåringen fra Drammen.

Mot Tyskland ville det vaert galskap å bruke ham. Skal vi først vaere der hvor ballen var for et sekund siden, trenger ikke en 18-åring å gjøre det. Derfor mener jeg at han bør tilhøre Atroppen i kamper der Norge forventes å styre, eller i alle fall ikke regner med å måtte forsvare seg mot overlegen motstander. Ellers har han det fint på U-21.

Få med Ajer!

Det dreier diskusjone­n over på et enda viktigere tema: Er det noen av de unge som kan gjøre Norge bedre der vi blør mest – i egen 16-meter. Svaret på det er ja. Kristoffer Ajer kan det. Derfor er det litt forbaska at han nå er tilbake i Celtic, der han stort sett varmer benken. I fjorårsses­ongen storspilte han for Kilmarnock. Kommer han seg på et nytt utlån i en god nok liga, eller vinner en plass i Celtic, bør han få sjansen.

Den bør han eventuelt få fordi han er god nok, ikke fordi han er ung nok

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? Martin Ødegaard gjør det godt i Heerenveen for tiden. Men skal han spille A-lagsfotbal­l for Norge?
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN Martin Ødegaard gjør det godt i Heerenveen for tiden. Men skal han spille A-lagsfotbal­l for Norge?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway