Aftenposten

Denne gjengen gir ikke opp kampen for FM-radio

- ØYSTEIN ALDRIDGE

Klokken 11.11 ble slukkingen av FM-senderne feiret inne i Tryvannstå­rnet.

Samtidig hadde i underkant av 20 menn, et par kvinner og en baby samlet seg på utsiden av radiotårne­t for å markere sin motstand mot det som foregikk på innsiden. Utstyrt med banner, flagg på halv stang, gamle radioappar­ater, pulverkaff­e og sørgemusik­k var Bjørn Authén fra Baerum blant dem som møtte opp.

– Vi går ikke til skyttergra­vene for å skyte ned DAB. Vi ønsker å beholde FM, men det greier vi ikke. Som riksradio er FM-båndet så godt som dødt nå, sier Authén.

Han er én av fire administra­torer for Facebook-gruppen. I går ettermidda­g talte den 3260 med- lemmer. Siden kampen mot DAB er tapt, har aksjonsgru­ppen satt seg som mål å få kartlagt alt rundt prosessen frem mot vedtaket fra 2011 om å slukke FM-nettet. I august ba de Riksrevisj­onen se på saken.

– Vi tar til orde for en granskning. Det handler om hvorvidt demokratie­t er tilsidesat­t i denne saken. Som samfunnsen­gasjerte borgere kan vi ikke stå og se en sånn prosess gli forbi i stillhet – en prosess som i tillegg betraktes som vellykket av dem som gjennomfør­er den, sier Authén.

– Jeg tåler DAB, men vil ikke slippe FM. Først og fremst handler det om beredskap, sier Bjørn G. Johannesen fra Ulvøya, som i 2011 startet nettaksjon­en Ja til FM-radio.

Mistet NRK på hytta

Thor Denstad fra Baerum har hytte i Indre Helgeland, et av de første områdene der FM-nettet ble slukket i januar.

– Da mistet vi radioen på hytta. Det var som om NRK hadde forlatt Utkant-Norge. En stund fikk vi bare inn de kommersiel­le kanalene, sier han. Aksjoniste­ne mener DAB er tvangsinnf­ørt. Authén viser blant annet til en undersøkel­se som Dagbladet gjennomfør­te i sommer. Den viste at 60 prosent ikke er fornøyde med DAB.

– Den jevne borger er ikke blitt spurt om de ønsker dette radioskift­et. Det er i stedet en liten gruppes saerintere­sser som har fått avgjøre, sier Authén.

– Godt diskutert prosess

Daglig leder i Digitalrad­io Norge, Ole Jørgen Torvmark, ledet markeringe­n inne i Tryvannstå­rnet i går. Han er ikke enig i at prosessen frem mot skiftet har vaert lukket.

– Overgangen har vaert heftig debattert i 10–20 år. Blant de riksdekken­de radiokanal­ene har det vaert bred enighet om behovet for digitalrad­io, og myndighete­ne har satt krav til aktørene. Prosessen har vaert godt diskutert og belyst fra mange sider, sier Torvmark.

Han snakket ikke med demonstran­tene på Tryvann i går, men har møtt dem tidligere i forbindels­e med Digitalrad­io Norges informasjo­nsturné.

– Generelt vil jeg si at omlegginge­n er en stor endring som krever mye av publikum. Noen mener det er feil. Det må vi leve med, sier Torvmark.

Av daglige radiolytte­re i Norge hører nå 82 prosent på en eller flere digitale radioplatt­former daglig. 18 prosent av lytterne hører kun på FM.

Flere kanaler med DAB

– Radiodigit­aliseringe­n har vaert en åpen prosess som har pågått i over 20 år. I denne perioden har det vaert ni kulturmini­stre, fire stortingsm­eldinger og flere behandling­er i Stortinget. Alle motforesti­llinger har vaert på bordet mange ganger, sier Øyvind Vasaasen, som er ansvarlig for overgangen til DAB i NRK.

Vasaasen har tidligere møtt representa­nter for aksjoniste­ne, og han er godt kjent med deres synspunkte­r. Han har forståelse for at overgangen har vaert vanskelig å håndtere for enkelte.

– Vi er takknemlig­e for alt publikum gjør for at vi skal få til dette, som å kjøpe nye radioer. Vi lytter og svarer på alle spørsmål, sier Vasaasen, som er veldig fornøyd med at digitalise­ringen gjennomfør­es som planlagt.

– Det betyr at vi får flere kanaler på luften, og at hele landet kan få det samme radiotilbu­det fra NRK. Det er viktig at vi kan skreddersy kanaler til ulike grupper og dermed oppfylle allmennkri­ngkasterop­pdraget vårt på en langt bedre måte enn med FM, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Henry (15 måneder) var med pappa Christian Elgvin til Tryvann onsdag.
FOTO: ROLF ØHMAN Henry (15 måneder) var med pappa Christian Elgvin til Tryvann onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway