Aftenposten

10 tips som forebygger sykdom og skader

-

1 Kjenn på hundekropp­en daglig. Har noe forandret seg? Vaer obs på floker og tett pels på fuktige steder, det kan føre til hudbetenne­lse.

2

Hold hunden slank, det minsker blant annet faren for kreft. Gi høykvalite­ts fôr, gjerne med høyt proteininn­hold. Varier gjerne fôrbruken over tid.

3

Lukt på hunden, inn mot ørene og i munnen. Ørebetenne­lse kan du laere å lukte. Det er smertefull­t for hunden, og det kan skyldes allergi.

4

Puss tenner ukentlig med hundetannb­ørste.

5

Jevnlig mosjon, gjerne mer enn én time daglig, forebygger sykdom. Velg turveier, parker og skogsområd­er, ikke bare asfalt. Ikke ta med en utrent hund på sykkeltur på asfalt. Den får sår på labbene.

6

Gamle hunder må ikke tvinges til å hoppe inn i bilen eller gå i trapper. Kvier hunden seg til dette, uansett alder? Gå til veterinaer, det kan skyldes smerter.

7

Årlig helsesjekk og vaksine:Hunder i bystrøk og hunder som er i hyppig kontakt med andre hunder, bør få årlig vaksine mot kennelhost­e. Alle hunder skal vaksineres mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbeten­nelse hvert tredje år.

8

I utlandet møter hunden en annen smittesitu­asjon. Veterinaer­er anbefaler å la hunden bli hjemme om eier ikke skal bo i utlandet en lengre periode.

9

Tren opp hunden gradvis i perioden før anstrengen­de aktivitet eller jakt. Da blir den ikke overanstre­ngt. Vaer spesielt forsiktig med tung eller ensidig belastning av unge hunder.

10

Hunder kan få skader i svelget av å bite på og leke med pinner og harde, skarpe plastgjens­tander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway