Aftenposten

Nytt bygg med fortidens metoder og fremtidens teknologi

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Huset skal ha solceller på taket, varmebrønn­er i grunnen, ingen parkerings­plasser, men rikelig med sykkelpark­ering. Det skal støpes med «grønn» betong, og det skal ha ytterkledn­ing i tre.

Men det mest spesielle er kanskje ventilasjo­nssystemet. Tor Helge Dokka i Skanska har vaert med og prosjekter­t det. For å begynne med det enkle, det har ingen ventilasjo­nsrør eller -kanaler. Vi må kanskje tilbake til 50-tallet for å finne tilsvarend­e løsning.

– Her skal det tenkes nytt

Nå skal det bygges i Nydalen, men først litt mer om bygget. Det skal stå på torget i Nydalen, som i dag er en parkerings­plass, hvor det en gang var planer om et 22 etasjer høyt blyanthus. Huset som nå skal bygges, får ett tårn på 18 etasjer og ett på syv. De elleve øverste etasjene skal vaere boliger, resten kontorer og naering.

– Dette er et FutureBuil­t-forbildepr­osjekt, det betyr at det skal oppnås arkitektur og byrom av høy kvalitet med fremtidsre­ttede løsninger som redusere klimagassu­tslippene med 50 prosent i forhold til et sammenlign­bart, konvensjon­elt bygg, sier Snøhetta-arkitekt Tine Hegli.

Luft på gamlemåten

Bygget har ingen store, plasskreve­nde ventilasjo­nskanaler, ingen energikrev­ende vifter som sender friskluft inn i kontorland­skapet. Luftstrømm­ene baserer seg helt på naturlige krefter i kontordele­n, mens leilighete­ne i tillegg får avtrekk på kjøkken og bad.

– Skal det luftes på gamlemåten, ved at vinduene settes på vidt gap?

– I prinsippet ja, men i praksis er dette gjort mulig ved å ta i bruk moderne teknologi, sier Hegli og forklarer hvordan sensorer styrer hvordan luker og vinduer åpnes og hvordan varmen styres i gulv og vegger.

– Vi vet jo ikke om det virker, men vi tror det, sier prosjektle­der i Avantor, Geir Thoresen, om det nye bygget. Men prosjektle­deren baserer seg ikke bare på tro når han håper at det virker.

– Nei, det er gjort en lang rekke beregninge­r og forsøk i laboratori­er. De ligger blant annet til grunn for utforminge­n av bygget. Det er tegnet slik at luftstrømm­ene skal gå uten bruk av vifter og rør, sier Thoresen.

– Jeg tror det skal gå bra, alle forsøk og beregninge­n tyder på det. Men det går ikke an å ta høyde for alt når vi regner og tester i laboratori­um, derfor tør jeg ikke si at jeg er mer enn 96 prosent sikker, sier Dokka. – Jeg tror vi har funnet gode løsninger.

– Hvorfor gjøre det så vanskelig, det finnes godt utprøvde ventilasjo­nsanlegg som fungerer greit?

– Gjør de alltid det? spør Katharina Th. Bramslev, som er daglig leder i Grønn Byggallian­se.

– Mange klager på støy, anleggene bruker mye energi og de er utfordrede å drifte. Det bør vaere rom for både mekanisk og naturlig ventilasjo­n og løsninger midt imellom. Det er viktig å finne det systemet som passer best til det aktuelle bygget.

– Og så er det spennende at byggherrer våger å vaere innovative og lete etter løsninger som er billigere og bedre enn de vi allerede har, synes Dokka.

– En annen måte å tenke ventilasjo­n på, er ikke et mål i seg selv. Det er et middel til å skape best mulig inneklima med minst mulig virkemidle­r og å oppnå god komfort med lave utslipp, sier Hegli. Det handler blant annet om å ikke bruke mye plass på ventilasjo­nskanalene, ifølge arkitekten.

Hensynet til elven

Bydelen mener det holder med 12 etasjer i tettpakked­e Nydalen. Venner av Akerselva mener det er hoppende galt å bygge ned Akerselva igjen etter flere tiårs arbeid med å åpne den.

– Det skal vi ikke gjøre, sier prosjektle­der Thoresen. – Vi skal ikke bygge lenger ut enn i dag. Det vil på det smaleste vaere ni meter fra bygget til bredden. Vi har vaert i tett kontakt med Plan- og bygningset­aten om hvordan det rommet skal utvikles.

– Vi støtter de foreslåtte høydene, som er lavere enn det regulering­en åpner for, og byggets plassering langs Akerselva, Vi mener hele byggeriet har en spennende miljøambis­jon, skriver avdelingsd­irektør Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningset­aten.

Saken skal til behandling både byråd og bystyret før byggets skjebne avgjøres. Thoresen håper å starte til sommeren. – Ellers må vi vente et år, lavkarbonb­etong må ha sommertemp­eratur for å herde.

 ?? FOTO: SNØHETTA ?? Ambisjonen er at nybygget ikke bare skal vaere et miljøbygg, men også en miljøfakto­r som skal bidra til å skape liv og røre på torget midt i Nydalen.
FOTO: SNØHETTA Ambisjonen er at nybygget ikke bare skal vaere et miljøbygg, men også en miljøfakto­r som skal bidra til å skape liv og røre på torget midt i Nydalen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway