Aftenposten

Navneskift­e?

- Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Det er naturligvi­s belastende å ha et fornavn som «Per». Blant annet kan man risikere å bli slått i hartkorn med en av norsk litteratur­s mindre sympatiske skikkelser, den opportunis­tiske og skruppellø­se skrytepave­n Peer Gynt. Til gjengjeld er det et navn som ekspandere­r, og det så det suser. Lørdag 2. september dukket en helt ny navnebror opp i Dagbladets nettutgave: Per tidspunkt. Kanskje skulle han ha hatt stor bokstav i etternavne­t – på norsk er det vanligst. Men i alle fall sto det: «Per tidspunkt anbefaler vi ingen å kjøpe elbil i Oslo.» Formodentl­ig skyldes denne advarselen ryktene om at fordeler som ettergivel­se av bompenger og adgang til den kjørebanen som er reservert for busser og drosjer, snart kan gå over i historien.

‘Per tidspunkt’, som foreløpig ikke er å finne i telefonkat­alogen, er antagelig en naer slektning av «Per nå» og kan tydeligvis skilte med et lignende betydnings­innhold.

For å gå over til å snakke, eller skrive, alvor: Dette er en lite tiltalende form for språklig jåleri, og ikke blir det god norsk heller. Det er riktig at «på det nåvaerende tidspunkt» kan virke litt oppstyltet og stivt, men det går da bra med mer smidige formulerin­ger som «slik det nå ligger an» eller «slik det ser ut nå». Det er heller ikke så dumt med «i denne uavklarte (eller usikre) situasjone­n» osv.

Så er det spørsmålet om vi skal skrive ‘per’ eller ‘pr’. I gamle dager, altså for ca. 40-50 år siden, het det ‘pr. definisjon’. Rettskrivn­ingsreform­atorene – som er fornuftige­re enn ryktet vil ha det til, men det skulle da også bare mangle – har den innvending­en mot ‘pr.’ at et punktum inne i en setning bryter leserytmen og gjør forståelse­n vanskelige­re. Og det er av sammenheng­en ikke så ofte at man forveksler ‘per’ med egennavnet ‘Per’. Men det skjer altså når ‘Per tidspunkt’ albuer seg frem til å bli innledning­sordet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway