Aftenposten

What the health, Sophie Elise?

- Vibeke Telle-Hansen førsteaman­uensis i Samfunnser­naering, Fakultet for helsefag, HiOA Kristin Hollung forsknings­sjef i matforskni­ngsinstitu­ttet Nofima

Mange lytter til deg, Sophie Elise. Vi skulle ønske du ville lytte mer til oss forskere. Det er ikke antallet matvarer som tas ut av kostholdet som avgjør om du har god helse – det er allsidighe­ten!

Sjekk fakta før du gir råd

Du har sett Netflix-filmen What the health. Vi skjønner at filmen appellerer, men mye av det som presentere­s, er rett og slett feil. Så vaer så snill å sjekke opp fakta som ligger bak, før du gir rådene om å unngå å spise kjøtt, meieriprod­ukter og egg videre til din fanskare. Konsekvens­ene kan bli store når du gir råd som fører til at mange unge komplisere­r det å spise sunt.

Et sunt kosthold er variert og sammensatt. Det er mengden av hver matvare som er viktig. Det betyr at selv om et sunt kosthold består av en stor andel vegetabils­ke matvarer, så er det plass også til animalske produkter.

Både samfunnet og den enkelte har mye å vinne på å spise bare LITT sunnere. Mange aktører i matbransje­n tar dette på alvor og er opptatt av at maten blir både mer baerekraft­ig og sunnere ved å redusere salt, mettet fett og sukker. Ett slikt eksempel er pølseprodu­ksjon. I mange pølser, både grill- og spekepølse­varianter, er det blitt mindre salt og fett.

Slike sunnere alternativ­er utvikles i samarbeid med forskere innen helse, ernaering og mat. Sammen bygger vi sten på sten, og målet er å få folk flest til å velge sunnere.

Det handler ikke om fullstendi­g å slutte med enkeltråva­rer som kjøtt, ost eller egg, men om å ha et sammensatt kosthold som dekker kroppens behov.

Vaer din makt bevisst

Forrige uke møttes over 100 fagfolk fra matproduks­jon, storhushol­dning, dagligvare, myndighete­r og forsknings­miljøer innen mat, helse og ernaering, til konferanse­n Fremtidsma­t – innovasjon for sunnere matvalg. Det som kom tydelig frem der, er at vi alle er enige om at sunnere matvalg og matglede er viktig for å styrke helsen til nettopp deg og meg.

Du avslutter blogginnle­gget ditt med «det finnes kun en ting å gjøre: åpne øynene og ikke tro du ikke blir påvirket, still spørsmål og vaer din makt bevisst. Innser du det, kan du ta steget videre og GJØRE noe. Om ikke for miljøet, om ikke for dyrene, men for din egen del».

Vaer DIN makt bevisst, Sophie Elise. Ring oss for en faktasjekk før du deler ditt neste ernaerings­råd. Vi hjelper deg gjerne!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway