Aftenposten

En bred plattform for norsk polarforsk­ning

-

Den ferske evaluering­en av norsk polarforsk­ning anbefaler økt samarbeid rundt en bred nasjonal plattform. Den antyder manglende tillit mellom polarforsk­ningsinsti­tusjoner. Vi er enige i dette og synes det er trist at Erik Røsaeg (Aftenposte­n 15. september) argumenter­er for et bredt nasjonalt kompetanse­senter gjennom å snakke ned forskninge­n ved institusjo­ner nord for polarsirke­len. Det er et dårlig utgangspun­kt for samarbeid.

Røsaeg har rett i at det er flere institusjo­ner i sør enn i nord, men de største polarforsk­ningsinsti­tusjonene i nord publiserte 15 prosent flere artikler enn de største i sør. Samtidig bor 8 prosent av landets befolkning i nord.

Røsaeg gjør et retorisk poeng av at kvaliteten ikke øker med breddegrad­en. UiO og UiB har høyest siteringsr­ate av universite­tene, men Røsaeg overser at Norsk Polarinsti­tutt har en enda høyere siteringsr­ate. Forskninge­n fra institusjo­nene som ligger i nord, siteres mer enn verdensgje­nnomsnitte­t. UiT er et breddeuniv­ersitet med 16.000 studenter, med kompetanse på alt fra medisin, havbruk og teknologi til humaniora, samfunnsfa­g og jus. «University of the Arctic» har vist at UiT er på 7. plass i verden i antall polarforsk­ningspubli­kasjoner når en bredere definisjon av Arktis brukes.

Arbeidet med å forme det nye Kompetanse­senteret for hav og Arktis er i en tidlig fase. Vi er trygg på at senteret vil få en solid forankring i bredden av norske polarforsk­ningsmiljø og bli et skritt mot økt samarbeid. Vi skal gjøre vårt for å styrke muligheten­e for samarbeid og tillit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway