Aftenposten

Jeg ble litt glad da jeg leste kritikken

- Marte Gerhardsen leder, Tankesmien Agenda

Et av ankepunkte­ne mot Tankesmien Agenda er at vi snakker så mye om kjedelige ting – som ulikhet.

Journalist Anki Gerhardsen har vurdert Tankesmien Agenda og skriver om oss i Aftenposte­n søndag 17. september. Det er alltid nyttig å bli studert av andre, siden vi hele tiden ønsker å bli bedre. Jeg leste derfor teksten med stor interesse for å se om det var noe vi kunne ta med videre.

Nord-Norge?

Et av de første ankepunkte­ne var at Agenda ikke har noen ansatte fra NordNorge. I og med at vi bare er 10 ansatte er det vanskelig å sikre at alle fylker til enhver tid er represente­rt, men vi har tidligere hatt ansatte fra Nord-Norge og vi har nå ansatte som har bodd i regionen. Nå synes jeg kanskje at fødested er et litt rart vurderings­kriterium for en tankesmie. Det viktigste i denne sammenheng­en er vel at vi har fokusert på Nord-Norge og kommet med en rekke konkrete forslag i notatet: Verdiskapi­ng i Nord-Norge – Et politisk veikart.

I forbindels­e med et annet nylig notat, Norge + Politikk for gode liv i hele landet, har vi hatt møter i Steinkjer, Røros, Vang, Otta, Kvam, Ålesund, Bø, Høyanger, Sandnessjø­en, Finnsnes, Ølensvåg og Vadsø. Uten å lytte til lokale folk, og forstå hvor skoen trykker, kan vi aldri lage god distriktsp­olitikk.

Vi skriver rundt tyve rapporter i året om sentrale samfunnssp­ørsmål som integrerin­g, populisme, fremtidens velferd, digitalise­ring, skatt og arbeidsliv. Notatene er grunnlaget for tekster fra Agenda i ulike aviser og tidsskrift­er, og for foredrag vi holder for mange tusen tilhørere i året. Notatene brukes av en rekke organisasj­oner og partier i deres arbeid.

Deles og likes

Videre mener Anki Gerhardsen at Agenda Magasin, som er et selvstendi­g dattersels­kap som drives etter redaktørpl­akaten, er overflødig siden sentrum-venstre-orienterte medier, ifølge henne, allerede finnes i rikt monn i Norge. Dette er jo en egen diskusjon, men tallene viser i hvert fall at Magasinet har over 300 skribenter og på svaert kort tid har fått mer enn dobbelt så mange følgere som ulike konkurrent­er, eksempelvi­s Minerva.

Sakene i Agenda Magasin deles og likes i langt større grad, og tekstene derfra plukkes opp av andre store mediehus. Det ser derfor ut til at mange setter pris på arbeidet Agenda Magasin gjør.

Ulikhetsde­batten er høyaktuell

Et siste viktig ankepunkt er at vi er lite spennende fordi vi snakker så mye om kjedelige ting – Anki Gerhardsen trekker saerlig frem ulikhet. Jeg må innrømme at jeg ble litt glad da jeg leste det. For Tankesmien Agenda er en av aktørene som har bidratt til at debatten om ulikhet er blitt høyaktuell i Norge.

Å finne løsninger på hvordan ulikheten skal bli mindre er avgjørende for at vi fortsatt skal vaere et godt samfunn med økonomisk fremgang, høy tillit og trygghet for velferd. Agenda har kommet med en rekke forslag her, og vi kommer til å fortsette å jobbe med dette.

Det er ikke alltid mulig å vaere både spenstige og seriøse samtidig, men vi forsøker hele tiden å utfordre og utvikle ny politikk, ofte sammen med andre. Et eksempel på nye ideer vi tar opp er arrangemen­tet vi skal ha denne uken om borgerlønn i forbindels­e med lanseringe­n av Rutger Bregmans bok: Utopia for realister. Vi er skeptiske, men debatten er viktig og spennende.

Unge tiltrekkes

Mange tusen mennesker deltar på Agendamøte­r i løpet av et år, både på Kulturhuse­t i Oslo og på Agendamøte­r rundt i landet, og vi er spesielt glade for at vi tiltrekker mange unge. Vår opplevelse er at det er stor etterspørs­el etter møteplasse­r der samfunnsen­gasjerte mennesker kan møtes for å laere og diskutere politikk.

Vårt grunnprosj­ekt er at vi ønsker et Norge med små forskjelle­r, like muligheter og høy tillit. De beste løsningene ligger i en ansvarlig politikk i sentrumven­stre. Det er kanskje kjedelig, men slik politikk er årsaken til at Norge i dag er et av verdens beste land å leve i, og ikke populistis­ke løsninger i ytterkante­ne av politikken.

Tankesmien Agenda er fortsatt en ung organisasj­on. Vi har eksistert i bare tre år og setter pris på konstrukti­v kritikk og høye forventnin­ger. Selv er vi rimelig fornøyde med hva vi har oppnådd hittil, men har høye ambisjoner for vår virksomhet i tiden fremover. Vi står foran mange utfordring­er i Norge og internasjo­nalt som krever nytenkning.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Agenda-leder Marte Gerhardsen, flankert av Halvor Finess Tretvoll (t.v.), redaktør i Agenda Magasin og forlaget Res Publica, og Stian Bromark, forlagssje­f og sjefredakt­ør i Agenda Res Publica Media.
FOTO: ROLF ØHMAN Agenda-leder Marte Gerhardsen, flankert av Halvor Finess Tretvoll (t.v.), redaktør i Agenda Magasin og forlaget Res Publica, og Stian Bromark, forlagssje­f og sjefredakt­ør i Agenda Res Publica Media.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway