Aftenposten

Frank Marcus Vokes

- Arne Bjørlykke Rognvald Boyd Tor Grenne Peter Ihlen

Frank Vokes døde den 4. september, 90 år gammel. Med Frank er en av Norges mest markante og dyktige malmgeolog­er gått bort. I Norge er det hans arbeider med kismalmene, som har satt spor. Frank var laerer og veileder for flere generasjon­er av norske malmgeolog­er, og har satt sitt preg på norsk mineralind­ustri.

Frank kom fra Yorkshire og ble utdannet ved University of Leeds (B. Sc., Mining, 1948 og M.Sc, Geology, 1950). I 1953 ble han ansatt ved Norges geologiske undersøkel­se i Oslo og han tok norsk Dr.philos. grad på kopperfore­komstene i Birtavarre i Troms i 1957. Etter et opphold hos Geological Survey of Canada 1957-58, utga han verket Molybdenum Deposits in Canada i 1963. Fra 1963 til 1965 var Frank engasjert som ekspert i FN-prosjektet: Groundwate­r and Mineral Resources Survey på Kypros.

I 1966 kom Frank til NTH som professor i malmgeolog­i med et stort engasjemen­t og med en bred kontaktfla­te til internasjo­nal forskning. I dag kan vi se hvordan sulfider blir avsatt på havbunnen, men på 60-tallet var ikke dette åpenbart.

Vokes ledet forskninge­n på dette området, og på 70-tallet ledet han UNESCO-prosjektet: Correlatio­n of Caledonian Strataboun­d Sulphides som førte til et omfattende samarbeid med forskere i Norden, Storbritan­nia, USA og Canada. Franks 70-års dag ble markert med et internasjo­nalt symposium i Trondheim om vulkanske sulfidfore­komster: 77 forskere, fra blant annet Australia, Canada, Japan, Kina, Russland og USA deltok, og dette viser hvor høyt verdsatt Frank var som vitenskaps­mann og kollega.

Ingrid og Frank hadde et gjestfritt hus på Lohove hvor utenlandsk­e forsker ble invitert sammen med stipendiat­er og yngre forskere. Dette var veldig viktig for det malmgeolog­iske miljøet i Trondheim. På vegne av flere generasjon­er av malmgeolog­er vil vi uttrykke en stor takknemlig­het for Franks bidrag til faget, og spesielt fra studenter/stipendiat­er som hadde gleden av å ha Frank som veileder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway