Aftenposten

Per Kleiva

- Kirsten Danielsen, Ottar Brox, Cornelia Voght, Trine Normann, Atle Sørby, Eva Bing Lorentzen, Ragnvald Bing Lorentzen

I denne tid ved Per Kleivas bortgang er det skrevet mye viktig og pent om hans betydning og posisjon som kunstner. Vi vil gjerne rette lyset mot privatpers­onen Per, og hva han har betydd for oss som venn. Store kunstnere blir ofte selvopptat­te.

Det stemte så visst ikke med Per. Han var den beskjedne, hensynsful­le, empatiske mannen som alltid møtte oss med et lunt smil og et glimt i øyet. Søndagsmid­dagene i Idas og hans vakre hjem på Nesodden har gitt oss uforglemme­lige stunder.

Vi visste hva vi kom til, de mange gangene vi tok båten utover. Vandringen gjennom skogen frem til det trivelige brunbeised­e huset, hvor Ida og Per tar oss imot, smilende, glade. Et glass sprudlende drikke i hånden, så ut på terrassen hvor alt er gjort i stand. Vi ser fortsatt Per for oss, der han sitter foran den enkle grillen og er en mester med sine saftige laksekotel­etter, hans spesialite­t. Og der etter, som vert ved bordet, i godvaer fortsatt ute på terrassen i den praktfulle hagen, eller ved det blankskurt­e, vakre spiseborde­t innendørs.

Det var ivrige, viktige, og morsomme samtaler og diskusjone­r. Per var ikke den som snakket høyest og mest, men ofte klokest. Hans underfundi­ge, poengfylte innlegg, med det typiske smilet, vil vi ta med oss som gode minner. Han var en helstøpt mann, Per. I de senere årene, da sykdom og smerter plaget ham, hørte vi aldri noen klager.

Tvert imot, han hadde overskudd til å møte oss med interesse for vårt ve og vel. Den siste tiden var han glad over å få forbedring­er i hjemmet, for å gjøre det praktisk for ham. Forbedring­er som han dessverre ikke skulle få så mange muligheter til å bruke. Våre tanker går til Ida og døtrene Dagny og Gyda. De har mistet en omsorgsful­l og kjaerlig ektemake og far. Og vi, en trofast venn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway