Aftenposten

Gjermund Cappelen på cellen:

– Jeg er helt satt ut, tom, utladet.

-

Gjermund Cappelen synes ikke det er riktig at han må sitte inne mens Eirik Jensen inntil videre får gå fri.

Aftenposte­n møter Cappelen på besøksrom 1 på Ila fengsel og forvarings­anstalt i Baerum. Her er grønnmalte murvegger, gittervind­u, en treseters sofa, ett bord og to stoler. TV-en som henger på veggen, er forhåndsin­nstilt på barne-TV.

Cappelen setter seg tungt i skinnsofae­n. Snaut to døgn etter at dommen gjennom fire timer ble lest opp direkte på TV – mens den norske befolkning­en fulgte med – kjenner Cappelen at den lange prosessen har satt merker.

Mens politimann­en Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel av Oslo tingrett mandag, ble Cappelen dømt til 15 års fengsel.

– Jeg er helt satt ut, tom, utladet. Men samtidig vet jeg at jeg er på rett spor. Jeg har tross alt levd hele livet i kriminalit­et. Nå trår jeg over i en annen tilvaerels­e, der hele mitt fokus vil dreie seg om å ta vare på mine naermeste, sier han.

Hjemme til jul 2023?

I dommen fremgår det at Cappelens forbrytels­er i utgangspun­ktet ville gitt 21 års fengsel. Men tilståelse­n hans førte til at straffen ble redusert med 20 prosent. Forklaring­en hans om Eirik Jensen førte til at straffen ble redusert med ytterliger­e 10 prosent.

Med totalt 30 prosents strafferab­att endte han på 15 års fengsel.

Onsdag denne uken hadde Cappelensi­ttet i varetekt i nøyaktig 3 år og 9 måneder. Eirik Jensen satt til sammenlign­ing i varetekt i litt over fem måneder etter pågripelse­n.

Tiden i varetekt går selvsagt til fradrag på Cappelens straff. Med mulighet for løslatelse etter soning av to tredjedele­r av straffen kan Cappelen vaere på frifot i tide til å feire jul hjemme i 2023.

Soningsløp­et innebaerer også muligheter for permisjon, noe som kan vaere aktuelt allerede om få måneder.

Har ikke avgjort om han vil anke

– Når jeg er på vei ut, er han på vei inn, sier Gjermund Cappelen.

Han sikter til Eirik Jensen, som fikk lovens strengeste straff. Dommen er imidlertid ikke rettskraft­ig ennå, og inntil videre går Jensen fritt – han sperres ikke inne.

– Jeg har ikke avgjort om jeg vil anke straffeutm­ålingen. Jeg me-

Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for narkotikas­mugling og grov korrupsjon. Men til julen 2023 kan han vaere ute igjen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway