Aftenposten

Livet hennes var en løgn

Sarah Cecilie Finkelstei­n Waters oppdaget seg selv i en etterlysni­ng i USA da hun var 13 år. Hun var blitt kidnappet fra Oslo som liten.

- TOR ARNE ANDREASSEN

Et kappløp om land og olje kan utarte til trefninger mellom USA og Russland i Syria.

Helt siden storbyen Aleppo ble erobret av Bashar al-Assad og hans støttespil­lere i desember 2016, har ekspertene snakket om et kappløp for å erobre mest mulig landområde­r i Syria.

Det siste halvårets spektakula­ere rekke med nederlag for Den islamske staten har bare forsterket tendensen. Det gjelder å få hånd om de landområde­ne som IS har holdt i det østlige Syria før noen andre gjør det.

To år under beleiring

Nå settes kappløpet på spissen. De to styrkene som fra hvert sitt ståsted kjemper mot Den islamske staten, står bare et steinkast fra hverandre ved byen Deir ezZor.

Det er en situasjon som kan resultere i at to av verdens mektigste militaerma­kter havner i direkte konfrontas­jon med hverandre, nemlig USA og Russland.

På den ene siden har vi den syriske regjerings­haeren, som støttes av militser som er finansiert og utstyrt av Iran og av russiske fly og bakkestyre­r. De lyktes for to uker siden med å nå frem til Deir ez-Zorog den militaere avdelingen som hadde holdt ut en mer enn to år lang beleiring fra IS.

Syrias haer krysset Eufrat

På den andre side har vi Syrias demokratis­ke styrker (SDF), en kurdisk og arabisk opprørsgru­ppe som støttes av USA og deres allierte. De har med seg amerikansk­e spesialsty­rker og støttes av amerikansk­e luftstyrke­r.

De stormet mot Deir ez-Zor nordfra omtrent samtidig med at den syriske haeren nådde frem til Deir ez-Zor vestfra.

Etter at den syriske regjerings­haeren og deres allierte krysset elven Eufrat ved Deir ez-Zor den 18. september, er de kommet bare noen kilometer unna de amerikansk­støttede gruppene.

– Kryssingen av Eufrat bryter med en gjeldende forståelse om hvor de USA-støttede og hvor de Russland-støttede strykene skal operere uten å bli angrepet av den andre siden, sier Thomas Slensvik, orlogskapt­ein og leder av Forsvarets høgskoles mediegrupp­e.

Motivasjon­en kan vaere at mange av de viktigste oljefelten­e i Deir ez-Zor-området ligger på nordsiden av Eufrat, mellom elven og grensen mot Irak. Det er også å sikre seg selve grensepass­eringene mot Irak, på begge sider av Eufrat.

– Ved å oppheve Eufrat som et klart geografisk skille mellom styrkene, øker risikoen for sammenstøt, mener Slensvik.

Vil erobre de samme byene

Amerikaner­ne og russerne kommuniser­er med hverandre for å unngå at de bomber hverandres styrker, men det er allerede blitt klart at dette kan gå skikkelig galt. Lørdag ble det meldt at en militaerpo­st tilhørende SDF var blitt bombet ved Deir ez-Zor. En soldat ble skadet.

– De formelle kanaler er etablert for å kunne samarbeide, men det vil ikke bli bedre enn det partnerne er villige til å samarbeide om, sier Slensvik.

En talsmann for de amerikansk­e styrkene i Bagdad sier til Washington Post at deres mål er å bekjempe IS, ikke å ta mest mulig landområde­r i Syria. Men han opplyste også at deres neste mål var å ta byen Mayadin, der man tror at flere IS-ledere befinner seg, og Bukamal, som ligger rett ved grensen til Irak.

Den syriske haeren har også ambisjoner om å erobre disse byene, skriver Washington Post.

Selv om både USA og Russland ønsker å bekjempe IS og har gjort forsøk på å koordinere og samarbeide, så har de ikke lyktes saerlig godt, mener forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI).

– Årsaken er den generelle mistillite­n dem imellom og at de har støttet to forskjelli­ge sider i Syria: Russland Assad og USA opposisjon­en. For Russland har det vaert like viktig å stoppe amerikansk regime-endringspo­litikk gjennom å sørge for at Assad blir sittende som å bekjempe IS, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Denne amerikansk­e soldaten er avbildet inne i Syria. Amerikaner­ne har sagt at de har minst 503 soldater på bakken, men det er minst 1500 der, ifølge CBS.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Denne amerikansk­e soldaten er avbildet inne i Syria. Amerikaner­ne har sagt at de har minst 503 soldater på bakken, men det er minst 1500 der, ifølge CBS.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Russerne gir ikke bare luftstøtte til den syriske haeren. De er også med i støttefunk­sjoner på bakken. Her er det en russisk soldat som patruljere­r i byen Deir ez-Zor i det østlige Syria.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Russerne gir ikke bare luftstøtte til den syriske haeren. De er også med i støttefunk­sjoner på bakken. Her er det en russisk soldat som patruljere­r i byen Deir ez-Zor i det østlige Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway