Aftenposten

Therese Sollien: Hillary Clintons bok gir inntrykk av at det er alle andres feil at hun ikke vant

Uansett hvor flink man er, har man ikke noe krav på verdens mektigste embete. Hillary Clinton skjønner ikke det.

- Kommentato­r

Hillary Clinton åpner boken What Happened med å si at hun er full av anger og ydmykhet over ting hun gjorde feil i valgkampen. Resten av boken gir et ganske annet inntrykk: Det er alle andres feil at hun ikke vant.

Hovedbudsk­apet er at Clinton var den beste kandidaten, og velgerne var dumme som valgte Trump.

Radikalfem­inisten Hillary

Hvem som har ansvaret for Clintons tap, er ikke godt å si, men det mangler ikke på mulige kandidater. Mest plass vier hun til kjønn. Hun skriver om mansplaini­ng, om å måtte sminke seg når menn slipper, og om kommentare­r rettet mot utseendet.

Uavhengig av kjønn, har Hillary Clinton vaert et av verdens aller mektigste mennesker. Er det strukturel­l urettferdi­ghet i å måtte sminke seg?

Hun har vaert utenriksmi­nister i et land som bruker mer penger på militaeret enn de åtte neste landene på listen tilsammen, og som politiker var hun ikke noen pusekatt. Hun stemte for invasjonen­e i Irak og Libya, hun ville ha flyforbuds­sone over Syria, hun var hardliner mot Russland, og hun ville bevaepne ukrainerne.

Bølle-Trump og slem presse

Det er godt dokumenter­t at Trump er en bølle med et ytterst tvilsomt kvinnesyn. Betyr det at Trump ville vaert hyggeliger­e mot henne dersom hun var en mann?

«Donald Trump elsker å ydmyke kvinner», skriver Clinton, men han ydmyket hver eneste mannlige motkandida­t i primaerval­gkampen også. Trump ga dem minst like stygge økenavn som «skurken Hillary»: Ted Cruz ble til «løgneren Ted», Jeb Bush var en dum «taper» med «lite energi». Marco Rubio var «lille Marco», og Trump gjorde narr av hvor mye han svettet. Bernie Sanders var for øvrig «gal», og Elizabeth Warren var «skrullete».

Listen er legio over folk Trump har bøllet med slik han gjorde med Clinton. Når hun velger å redusere det til kvinnehat i akkurat hennes tilfelle, minimerer hun bølletakte­ne hans med det samme. Si hva man vil om Trump, men han er like ekkel mot alle.

Ble Clinton urettferdi­g behandlet av pressen fordi hun var kvinne? Det er heller ikke sikkert. Tidligere presidentk­andidat John Kerry ble fremstilt som en vinglete pyse på surfebrett, Mitt Romney ble gjort narr av for alt fra olabuksene han gikk i til å ha kjørt rundt med hunden på taket, og la oss ikke glemme hvor nådeløst George W. Bush ble ertet for å holde bøker opp ned, eller for å snuble i ord og uttrykk.

Obamas feil

En av de udiskutabe­lt største tabbene Clinton gjorde i valgkampen, var å annonsere at hun og makker Tim Kaine skulle «gjøre en haug av kullarbeid­ere og kullselska­per arbeidsled­ige» gjennom planen hun hadde for fornybar energi.

Å få en økonomisk utsatt industriar­beider til å stemme på henne etter et slikt utsagn, skulle vise seg å bli naermest umulig. Innser Clinton hvor hårreisend­e utsagnet lød? Nei, i all hovedsak var det Obamas feil at det ble et tema i det hele tatt.

Kullstaten West Virginia har tradisjone­lt vaert demokratis­k, men i 2000 snudde vinden, og staten ble republikan­sk. I 2012 tapte Obama to mot én mot Mitt Romney her, påpeker Hillary. Hun mener det er på grunn av en misoppfatn­ing om sammenheng­en mellom fornybar energipoli­tikk og kullindust­ri, o ga tO ba m a administra­sjonen ikke gjorde nok for å korrigere misforståe­lsen.

Da Obama skulle legge frem planen om fornybar energi i 2015, ville Hillary at han skulle gjøre det i kullområde­ne, skriver hun. Men nei – Obama annonserte det på arrogant vis fra Det hvite hus. Med et slikt bakteppe ble det umulig for Clinton å nå frem med sitt budskap: «Det ble av mange folk i West Virginia tolket som nok et tegn på at demokraten­e ikke brydde seg om dem», skriver Clinton.

Tabbe i anførselst­egn

Knapt noe dominerte nyhetsbild­et under valgkampen så mye som Clintons eposter. Hun har rett i at det fikk urettmessi­g mye spalteplas­s. Betyr det at hun ser alvorlig på sin egen brøde? Nei. Politikere før henne hadde brukt privat e-post, påpeker hun, og konkludere­r slik: «Det var en dum tabbe, men en enda dummere «skandale».»

At Clinton skylder på FBI, Bernie Sanders, Obama, Putin, pressen og kvinnehat for at hun tapte valget, illustrere­r hennes mangel på ydmykhet. Den manglende ydmykheten er en minst like god forklaring på at hun tapte.

Når hun ikke klarte å vinne primaerval­get mot den ukjente afroamerik­anske senatoren Barack Obama i 2008, burde hun kanskje innsett at hun ikke hadde det som skulle til for å vinne et presidentv­alg, uansett hvor flink hun har vaert.

 ??  ??
 ?? TEGNING: INGE GRØDUM ??
TEGNING: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway