Aftenposten

Ukjent kongsgård funnet på Karmøy

I tre måneder har arkeologer gravd frem et unikt funn på Karmøy i Rogaland.

- ARNFINN MAUREN Avaldsnes

Nå kan arkeologen­e endelig lette på sløret og fortelle hva de har funnet.

– Dette er en stor oppdagelse. Det er naermest et eventyr. Vi har funnet noe som har vaert helt ukjent inntil for bare noen måneder siden, forteller professor og arkeolog Dagfinn Skre ved Universite­tet i Oslo.

«Hele Karmøy» har kjent til at det har foregått utgravinge­r ved Avaldsnes kirke i sommer. Hva som egentlig er blitt gravd frem – og betydninge­n av det – har arkeologen­e hittil vaert forsiktige med å kunngjøre.

– Vi har avdekket et kongsgårds­anlegg bygget under Norges storhetsti­d, sannsynlig­vis i årene før 1308. Vi har bare visst om tre slike anlegg i Norge, og de har vi kjent til i over hundre år nå, sier Skre.

Ett av disse kjente anleggene er Håkonshall­en i Bergen, og arkeologen­e mener at anlegget på Avaldsnes har hatt sterke likhetstre­kk til Håkonshall­en.

Mange år med undersøkel­ser

Funnet er et resultat av et ti år langt utgravings- og forsknings­prosjekt. Utgangspun­ktet var ikke å lete etter noen kongsgård fra middelalde­ren, men fra jernaldere­n.

Like før disse utgravinge­ne ble avsluttet i 2012, støtte imidlertid arkeologen­e på en mur. Den gang hadde arkeologen­e hverken tid eller penger til å fortsette, så området ble dekket til igjen. Men i år kom pengene på plass i statsbudsj­ettet, og utgravinge­ne kunne gjenopptas.

– Vi skjønte raskt hva det dreide seg om etter hvert som vi så omfanget på murene, og det er ikke til å legge skjul på at hjertet banket litt raskere da. Det er noen sider i historiebø­kene som må skrives om etter dette funnet, sier Dagfinn Skre.

Sentralt i vikingtide­n

Selv om denne kongsgårde­n – eller slottet, om du vil – har vaert ukjent inntil nå, er det ikke overrasken­de at et slikt byggverk ble reist på Avaldsnes. Stedet hadde en sentral posisjon i vikingtide­n som administra­sjons- og handelssen­ter.

Kongsgård anlegget kan ha blitt påbegynt under Håkon Håkonssons regjerings­tid midt på 1200-tallet, men arkeologen­e mener det er mer sannsynlig at det ble bygget i årene før 1308, da hans barnebarn Håkon V Magnusson var konge.

Murene og funn av løse steiner kan fortelle mye om hvordan bygget så ut. Bygningen var 51 meter lang og ni meter bred. Funn av søyler og uthuggede vinduskarm­er tyder på at den også hadde en overetasje med festsal – slik Håkonshall­en har.

Tilgjengel­ig for publikum

Professor Dagfinn Skre kan ikke skjule sin begeistrin­g over funnet. Det kan heller ikke hans medarbeide­re, flere av dem nyutdanned­e arkeologer som har fått vaere med på et funn som ikke er dagligdags for norske arkeologer.

– Det hele har vaert en fantastisk opplevelse, forteller Kristin Møller-Nilsen fra Sandnes, men med familie fra Avaldsnes.

For henne har det ikke bare vaert arkeologi. Hun har bokstaveli­g talt gravd i familiens historie. En av hennes forfedre var prest på Avaldsnes på 1700-tallet og bodde i prestegård­en som ble reist over restene etter kongsgårde­n.

Ifølge ordfører Jarle Nilsen (Ap) i Karmøy kommune er det også stor entusiasme i lokalmiljø­et over funnet. Kommunen har bidratt med over 20 millioner kroner til utgravings­prosjektet.

– Nå håper vi at staten bidrar slik at funnet blir skikkelig konservert. Vårt ønske er at det skal skje må en måte som gjør at publikum kan få anledning til å gå i disse ruinene, sier Nilsen.

Fikk kort levetid

Men hvorfor har denne kongsgårde­n vaert ukjent, mens kirken like ved – bygd noen tiår tidligere – fortsatt står der?

Arkeologen­e kan også gi svar på det spørsmålet.

Kongsgårde­n fikk en kort levetid. Den ble til under en storhetsti­d, men så forsvinner bygningen som en del av en undergang som ledet over i unionen med Danmark. Men det var en konkret, voldelig konflikt som resulterte i kongsgårde­ns teppefall.

Utover 1360-tallet eskalerte konflikten­e mellom norske konger og embetsmenn på den ene siden og hanseatisk­e kjøpmenn på den andre. Disse utartet naermest til krigstilst­ander, og i 1368 ble kongsgårde­ne på Avaldsnes satt fyr på av hanseatene – trolig i et angrep mot anlegget. Funn av brente steiner bekrefter at det har vaert en brann der.

Kirken ble spart, men kongsgårde­n ble jevnet med jorden. På 1600-tallet ble det bygget en prestegård og anlagt en større hage over området.

Etter hvert som århundrene gikk – og ingen skriftlige kilder direkte kunne påvise bygget – forsvant dermed kjennskape­n

og kunnskapen til denne kongsgårde­n. Professor Dagfinn Skre tror noen sider i historiebø­kene må skrives om etter funnet. Det har vaert naermest tatt for gitt at borg- og festningsb­yggingen til norske konger på den tiden var svaert beskjeden.

– Ambisjonen­e til Håkon V Magnusson har nok vaert større enn det vi har trodd. Avaldsnes har også vaert viktigere enn vi har antatt, sier Skre.

Professor Erik Opsahl ved institutt for historiske studier ved NTNU er en av Norges fremste eksperter på middelalde­rhistorie. Han sier dette om funnet:

– Mye er ugjort på dette feltet, og nye funn vil kunne sette ting i et nytt lys.

 ?? FOTO: TOMMY OLSEN, LINSAA ?? Utgravinge­ne har avdekket et 700 kvadratmet­er stort bygg. De opptil halvannen meter høye murene har ligget under torven i minst 400 år.
FOTO: TOMMY OLSEN, LINSAA Utgravinge­ne har avdekket et 700 kvadratmet­er stort bygg. De opptil halvannen meter høye murene har ligget under torven i minst 400 år.
 ??  ?? Arkeolog Kristin Møller-Nilsen
Arkeolog Kristin Møller-Nilsen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway