Aftenposten

Skam-folket samlet for siste gang

-

Og det har Josefine Frida Pettersen fått føle på. Hun fortalte at det tok lang tid før hun forsto hvor viktig serien var for seerne.

– Jeg tenkte at dette var en jobb jeg skulle gjøre. Så jeg tenkte ikke over at folk skulle ta det så inn over seg. Jeg fikk derfor sjokk etter episoden hvor Noora konfronter­er Nicolai, sa hun.

– Mye å få i fanget

Pettersen fortalte videre at hun fikk tilsendt mail fra unge som selv har opplevd det, foreldre som skriver at datteren har fortalt hva som har skjedd, og andre som ønsket å anmelde episoder.

– Det er jo klart at det er mye å få i fanget, men jeg ble jo kjemperørt. At folk følte at de plutselig kunne gjøre noe med hemmelighe­tene sine.

Sammen med produsent Marianne Furevold-Boland og skuespille­rne Ulrikke Falch («Vilde»), Tarjei Sandvik Moe («Isak»), Ina Svenningda­l («jente-Chris»), Josefine Frida Pettersen («Noora») og Carl Martin Eggesbø («Eskild») møtte de fansen som hadde møtt opp under Nordiske Seriedager.

Da benyttet Falch muligheten til å gi Ina Svenningsd­al en kompliment:

– Jeg var så inspirert av Ina. Hun har så mange uttrykk i ansiktet hun kan bruke til å kommuniser­e. Det jeg gjør som skuespille­r er hovedsakel­ig basert på det jeg har sett deg gjøre, uttalte Falch og fikk en god klem fra en lettere rørt kollega.

Nominert til TV-pris

Senere på torsdags kveld går Nordiske Seriedager Awards av stabelen, og som i fjor er Skam nomi- nert til «Beste dramaserie» – enpris de da vant.

I år må den populaere serien konkurrere mot svenske Innen vi dør (sesong 1) og danske Arvingene (sesong 3).

Det blir også delt ut pris for «Beste komedie». Her er det den svenske TV-serien Bonusfamil­ien, danske Ditte og Louise (sesong 2) og norske Side om side (sesong 4) som konkurrer om den gjeve prisen.

– Overvelden­de respons

Torsdag formiddag deltok Skamprodus­ent Marianne Furevold-Boland på et foredrag om Skam og Skam-forskning.

– Det har vaert en overvelden­de respons, og jeg får en klump i halsen når jeg tenker på hvor mye den er blitt omfavnet, fortalte hun og fortsatte:

– Jeg trodde aldri vi skulle oppleve noe lignende for noen få år siden. Heller ikke at historien skulle få så stort nedslagsfe­lt siden den egentlig handler om noe så naert og om så få.

Vilde Schanke har studert Skam og universet rundt serien i ett år.

– Skam er et globalt fenomen, en serie som bryter inn i hverdagsli­vet. Den berører noen menneskeli­ge temaer, og har skapt et fellesskap og en åpenhet. Dette er elementer som vekker sterke følelser.

Schanke holder nå på med et forsknings­prosjekt på serien, og de har deltagere i alderen 13 til 70 år – fra alle de nordiske landene.

– Og det er ikke noe forskjell i alder på hvor engasjerte de er i serien og universet rundt, forteller hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway