Aftenposten

Slik ble Norge en stor sykkelnasj­on

-

Kurt Asle Arvesen er akkurat tilbake på hotellet etter å ha krysset målstreken som vinner, da han snakker med Aftenposte­n under VM i San Sebastián tilbake i 1997.

Feltet slanget seg mot høyre på oppløpet og Arvesen kunne fort blitt hindret der han lå inn mot gjerdet, men da en Italiener åpnet spurten og dro med seg feltet mot midten av kjørebanen, åpnet det seg en luke for nordmannen. Iført knallgul drakt ble han Norges første mannlige verdensmes­ter på landeveien.

– Jeg tenkte ikke i det hele tatt. Jeg bare lot det baere eller briste, sa Arvesen.

Men det lå mye tankevirks­omhet bak seieren hans. Enda mer tankevirks­omhet ligger det i at Norge er blitt en verdensnas­jon på sykkel i løpet av de 20 årene siden Arvesen vant VM.

Her er fem årsaker som forklarer hvordan det er blitt mulig: Bredt publikum – Uten Thor Hushovd, ville ikke TV 2 sendt Tour de France, sier Trond Ahlsen i TV 2.

Franske landskap og Johan Kaggestads underfundi­ge betraktnin­ger rundt kulturminn­er og en enkel, men effektiv innføring i sykkelspor­tens grunnlegge­nde taktikk, er for mange blitt en viktig del av fellesferi­en. Det var Ahlsen som solgte inn sykling på ideen som noe bredere enn bare idrett.

Sendingene og produktene var tilgjengel­ige, men nøkkelfakt­oren til popularite­ten for sykkelsend­ingene til TV 2 er de tre mennene i tet: Christian Paasche, Johan Kaggestad og Dag Otto Lauritzen, ifølge Ahlsen.

– Den trioen fikk de som ikke var veldig sykkelinte­resserte, til å følge sendingene. Samtidig hadde vi Hushovd, som selv om han ikke alltid vant, klarte å skape en følelse og forventnin­g om at alt kunne skje, sier Ahlsen. Bedre økonomi Selv om vaeret i Bergen er bedre enn forventet under VM så langt, var det på ingen måte tilfelle sist gang sykkel-VM ble arrangert i Norge – tilbake i 1993.

I tett høstregn blir proffritte­t i stor grad husket for en lang rekke velt på såpeglatt, nylagt asfalt ned fra Ekeberg. Økonomisk var veien for arrangemen­tet like sleip. Sponsorsvi­kt, personkonf­likter og 12 millioner i underskudd var noen av ingrediens­ene.

Resultatet ble at sykkelforb­undets økonomi var elendig etter VM. Mye av inntektene i året etter ble brukt til å betjene gjelden. Det tok 12 år.

I tillegg slet Norges idrettsfor­bund med økonomien og markedsinn­tektene sviktet.

Økonomien var svak, men i stadig utvikling etter hvert. Det var her sykkelforb­undet gjorde det tidligere landslagss­jef Steffen Kjaergaard naermest omtaler som en genistrek.

For samtidig som TV 2 viste Thor Hushovd tråkke seg gjennom franske alper, Pyreneene og andre slake motbakker, økte sykkelinte­ressen dramatisk i Norge. Sammenheng­en mellom Hushovds suksess, TV 2s sykkelsats­ing og antall lisenser hos sykkelforb­undet, er tett. Fra 1997 til toppåret i 2014 mer enn firedoblet antall lisenser seg til like over 82.000.

De fleste lisensene er éngangslis­enser, og tidligere sykkelpres­ident Erik M. Aarethun klarte derfor å presse gjennom en prisøkning på lisensene.

– De som arrangerte ritt, var jo voldsomt imot dette, men det gikk etter hvert over. De skjønte at et sterkt forbund var viktig for syklingen totalt sett, tror jeg, sier Aarethun.

Kjaergaard sier han på den tiden reiste rundt i Europa med et juniorland­slag hvor Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff var fast inventar. Budsjettet var på 140.000 kroner.

Éngangslis­ensene ble et vendepunkt for satsingen, ifølge Kjaergaard. Fra NM til VM Da Atle Kvålsvoll ga seg som proffrytte­r i 1994, ble han landslagss­jef året etter. Her hadde de en privat sponsor i Oslo Energi. Det gjorde at de kunne holde oppe aktivitete­n til tross for den tyngende økonomien etter VM.

Målet var å matche unge amatørrytt­ere internasjo­nalt. Det var kontrovers­ielt. Det viktigste for de sterkeste norske sykkelmilj­øene på den tiden, Glåmdal-Nittedal og Bjørgvin, var norgesmest­erskapet. At et landslag skulle stikke av med de største talentene, ble dermed ikke godtatt. Det gikk så langt at lederne for de respektive lagene møtte opp på første samling for å prøve å stoppe utøverne.

– Hadde vi ikke hatt Toppidrett­ssenteret i ryggen, ville det ikke gått, sier Kvålsvoll.

Men det var ikke fett. Det har norsk sykkel aldri vaert. Og selv om hele laget fikk plass i en Toyota Hiace, kjørte det inn fantastisk­e resultater allerede i 1995-sesongen.

– Det var en voldsom lojalitet i laget, samtidig ble vi tydeligere på hva som kreves av trening. Rytterne ble rett og slett bra, sier

 ??  ??
 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Edvald Boasson Hagen (f.v.), Truls Korsaeth, Vegard Stake Laengen og August Jensen testet Birkelunds­bakken i går morges.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Edvald Boasson Hagen (f.v.), Truls Korsaeth, Vegard Stake Laengen og August Jensen testet Birkelunds­bakken i går morges.
 ??  ??
 ??  ?? Det er nesten 20 år siden dette bildet ble tatt. Kurt Asle Arvesen kjørte inn til seier i U23-klassen i sykkel-VM i San Sebastian. Det skulle bli starten på noe større for norsk sykkelspor­t.
Det er nesten 20 år siden dette bildet ble tatt. Kurt Asle Arvesen kjørte inn til seier i U23-klassen i sykkel-VM i San Sebastian. Det skulle bli starten på noe større for norsk sykkelspor­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway