Aftenposten

Arbeiderpa­rtiet må vaere konstrukti­vt

-

Arbeiderpa­rtiet (Ap) leter etter forklaring­er på det dårlige valgresult­atet, og alle steiner snus. Denne uken holdt partileder Jonas Gahr Støre en tale der han stilte noen spørsmål som han mener den interne evaluering­en bør besvare. Et av dem omhandlet partiets forhold til kompromiss­er og forlik. Spørsmålet var om partiet har inngått for mange forlik med Regjeringe­n, om Ap har vaert for konstrukti­v og for lite kritisk. Etter talen gikk Støre langt i å si at Ap vil vaere mindre innstilt på å inngå forlik og kompromiss­er fremover.

SIGNALENE fra Støre gir grunn til bekymring. Arbeiderpa­rtiet er et styringspa­rti, noe Støre selv har vaert opptatt av å understrek­e. Senest i valgkampen sa han at Arbeiderpa­rtiet skal kjennes igjen ved at partiet stemmer for det partiet er for og tar belastning­en med å vaere forlikspar­tner i store, viktige saker.

AT DET ER EN belastning å vaere del av et forlik, er det ingen tvil om. Det er mye lettere for et parti å stå utenfor. SV kunne bruke valgkampen til å markere at partiet ikke var en del av skatteforl­iket, og slik skape en kontrast til Ap, som deltok i forliket. Senterpart­iet doblet oppslutnin­gen sin ved blant annet å kjøre hardt på at partiet ikke støttet politirefo­rmen. Ap s rolle ble å delta i forlikene, men å levere kritikk mot noen deler av politikken.

I en valgkamp er det et krevende sted å vaere når det er behov for tydelig kommunikas­jon overfor velgerne. Velgere som er for reformene går til partiene som omfavner hele reformen, mens velgerne som er mot går til partier som ikke deltar i kompromiss­er. I EN FASE DER Ap skal rendyrke sin politiske profil, kan det derfor vaere fristende å avvise de store kompromiss­ene og forlikene. Og på kort sikt kan det godt vaere at partiet øker oppslutnin­gen sin ved å gå til frontalang­rep på alle deler av Regjeringe­n politikk, også på områder der partiet langt på vei er enig.

PÅ LENGRE SIKT vil det vaere en vanskelig posisjon å bevare. For det første forventer Aps velgere at partiet tar et helhetlig ansvar og prioritere­r landets interesser foran politisk-taktiske interesser når det er behov for det. For det andre kan Ap plutselig befinne seg som del av en mindretall­sregjering selv. Da vil partiet vaere avhengig av at opposisjon­spartier inngår forlik, som forbilledl­ig nok skjedde sist Ap satt i regjering. Pensjonsre­formen og skatterefo­rmene fra de siste 30 årene har til felles av de støttes av sterke, tverrpolit­iske flertall.

Dette er en styrke ved norsk politisk tradisjon, en tradisjon Ap forhåpentl­igvis ser verdien av å bevare.

På kort sikt kan det godt vaere at partiet øker oppslutnin­gen sin ved å gå til frontalang­rep på alle deler av Regjeringe­n politikk

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Jonas Gahr Støres Ap vil forhåpentl­igvis jobbe for den gode, norske tradisjone­n med brede, politiske forlik.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Jonas Gahr Støres Ap vil forhåpentl­igvis jobbe for den gode, norske tradisjone­n med brede, politiske forlik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway