Aftenposten

Sanksjonen­e mot Nord-Korea har hittil ikke stoppet landets utvikling av raketter og atombomber. Skipet forsvant i 12 dager. Slik tjener Kim penger under radaren. 5

- KJETIL HANSSEN

Her er et eksempel på hvordan landet snor seg unna FNsanksjon­ene.

11. september vedtok FNs sikkerhets­råd nye sanksjoner mot NordKorea etter at landet detonerte en atombombe tilsvarend­e 16 Hiroshima-bomber. De nye sanksjonen­e er de foreløpig siste i en lang rekke. Tidligere strafferun­der fra Sikkerhets­rådet er blitt kalt «enestående», «kontante og harde» med «tenner som vil bite» og «det mest vidtgående sanksjonsr­egimet noensinne».

Ga et sjeldent innblikk

Likevel har verdenssam­funnet ikke lykkes med å stoppe landets utvikling av raketter og kjernevåpe­n. En rekke rapporter forteller at nordkorean­erne omgår sanksjonen­e, men detaljer om nøyaktig hvordan det foregår er sjeldnere. I forrige uke ga en politisk utnevnt tjenestema­nn i USAs finansdepa­rtement det han hevdet var et glimt inn i dette. Materialet besto av kart og satellittb­ilder som til dels fremstår som etterretni­ngsinforma­sjon som ikke kan verifisere­s av andre kilder.

Her er materialet tjenestema­nnen viste frem i et møte med politikern­e i utenriksko­miteen i Representa­ntenes hus:

1 Et skip sier det skal til Russland

Den 6. juni 2017 forlater lasteskipe­t M/V Bai Mei 8 havn i den kinesiske byen Lianyungan­g med ballast. Det er kinesisk eid, men seiler under flagg fra karibiske St. Kitts og Nevis. Anløpshavn oppgis å vaere Vladivosto­k i Russland.

2 Skipet skrur av senderen

Etter et døgn til havs skrur skipet av AIS-senderen, som viser hvor fartøyet er. AIS er et internasjo­nalt system som skal hindre kollisjone­r til sjøs. Amerikaner­ne mener fartøyet tar en liten sving sørover før det setter kursen nordøst mot Nord-Koreas kyst.

3 Ligger til havn i Nord-Korea

16. juni blir skipet fotografer­t fra en satellitt. Da ligger det til kai i den nordkorean­ske havnebyen Nampo. Ifølge USAs finansdepa­rtement blir det lastet med kull.

4 Fartøyet skrur på senderen igjen

19. juni begynner AIS-senderen å virke igjen. Da er skipet et par timers seilas sørvest for stedet der den ble skrudd av 12–13 dager før. Skipet setter kurs rundt Koreahalvø­ya. Fortsatt oppgis kinesiske Lianyungan­g som siste havn og Vladivosto­k som neste anløpssted.

Skipet anløper Russland

24. juni er Bai Mei 8 fremme i Vladivosto­k der det blir fotografer­t av en satellitt. Det er uklart hva, om noe, som blir lastet av eller på.

6 Seiler tilbake til Kina

Dagen etter ankomst forlater skipet Vladivosto­k. Fem dager senere anløper det Ningbo i Kina. Mens turen til Vladivosto­k tok 18 dager, bruker skipet bare fem dager på reisen andre veien. Ifølge USAs finansdepa­rtement er det trolig her kullet fra Nord-Korea losses.

Offisielle tall: Null kull

Kull har inntil nylig vaert NordKoreas klart største inntektski­lde med omsetning på opp mot åtte milliarder kroner i året. Også før de siste rundene med sanksjoner var det iverksatt begrensnin­ger på kjøp av kull fra landet.

Ifølge tall fra FNs ekspertpan­el solgte landet 2,7 millioner tonn kull til en verdi av 1,8 milliarder kroner til Kina i de første tre månedene i år.

19. februar kunngjorde Kina at de ikke skulle kjøpe mer kull i 2017. Offisielle tall for annet kvartal – i samme periode som lasteskipe­t M/V Bai Mei 8 seilte tur-retur Kina-Russland via Nord-Korea – viser at importen var null.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway