Aftenposten

KrF presses tilbake til sine bastioner

KrF samler seg om Sørvestlan­det, mens Venstre vokser rundt Oslofjorde­n, viser kartet over sentrumspa­rtienes bastioner.

-

– Helt tydelig, og ganske spesielt, hvordan velgerprof­ilen har endret seg, sier valgforske­r Bernt Aardal.

Sentrumska­meratene Venstre og Kristelig Folkeparti har denne uken lukkede møter hvor valget oppsummere­s, og den eventuelle støtten til eller deltagelse­n i en ny, borgerlig regjering skal avklares. Fredag skal blant annet KrF-leder Knut Arild Hareide tale til partiets landsstyre.

Alle de fire borgerlige partiene gikk tilbake i årets valg, og flertallet på Stortinget blir dermed skjørere enn det har vaert de siste fire årene.

Kristelig Folkeparti gikk tilbake 1,4 prosentpoe­ng til 4,2 prosent, og gjorde dermed sitt dårligste valg etter krigen.

– Den gang KrF var større, var de også mer spredt utover. Det interessan­te med årets valg er at KrF blir trengt tilbake til de områdene partiet tradisjone­lt har stått sterkest. Der klarer de å holde stand sånn noenlunde, sier Aardal.

KrF har de siste fire årene hatt stortingsr­epresentan­ter fra Østfold, Oslo og Vestfold, i tillegg til de tradisjone­lt sterke fylkene fra Telemark til Hordaland pluss Møre og Romsdal.

Av kartet som viser de 40 kommunene med høyest KrF-oppslutnin­g i årets stortingsv­alg, går det frem at KrFs bastioner er mer konsentrer­t til Sørlandet enn de har vaert tidligere.

KrF borte fra Oslofjorde­n

KrF er nå for første gang siden krigen ute av Østfold-benken.

KrF mister også setene på Osloog Vestfold-benkene, men har folk fra samtlige fylker rundt kysten fra Telemark i øst til Møre og Romsdal i nordvest.

– KrFs sterkeste oppslutnin­g går nå langs kysten fra Telemark og rundt Sørvestlan­det, kort og greit der stortingsr­epresentan­tene kommer fra. Det kan bli en utfordring at partiet mangler talsperson­er fra andre deler av landet, sier Aardal.

– Vil slike geografisk­e endringer ha noen betydning for om partier blir mer liberale eller konservati­ve på Stortinget?

– Det er vanskelig å si. Det kan nok overdrives hvor viktig geografisk representa­sjon på Stortinget er i seg selv, men med nye stortingsg­rupper er det spennende å se om hovedprofi­len tar en ny retning, og hvor skillelinj­ene innad i gruppene vil gå. Det er jo ikke bare stortingsg­ruppens geografisk­e tilhørighe­t som betyr noe, men også standpunkt­ene partiene tar til andre deler av landet, sier Aardal.

Som et eksempel kan nevnes Venstres vern av Lofoten, Vesterålen og Senja som én av partiets viktigste saker, til tross for at Venstre ikke har vunnet mandater i hverken Nordland eller Troms på over 40 år.

– Hvordan påvirker geografien muligheten for at sentrumspa­rtiene går inn i regjering?

– Jeg tror ikke representa­ntenes geografisk­e tilhørighe­t har noen direkte innflytels­e på det. Andre hensyn teller mer. Man vet aldri, men det er ikke bare stortingsg­ruppen som bestemmer dette. Det skal forankres i partiorgan­isasjonen. Nå ser begge partier behovet for å spisse budskapet, få en klar profil, rett og slett synes bedre. Det er ulike syn på om dette gjøres best i regjering eller i opposisjon, sier Aardal.

Venstre dras mot hovedstade­n

Mens KrF taper terreng rundt Oslofjorde­n, er det nettopp her samarbeids­partner Venstre gjør det bedre.

Venstres velgerforf­lytning er geografisk langt mindre tydelig enn i KrF, først og fremst fordi oppslutnin­gen er jevnere fordelt. Dermed blir det mer tilfeldig hvilke kommuner som havner på «topp 40»-listen til Venstre, som for tiden vurderer regjerings­deltagelse.

Men én trend peker seg ut: I 2017-valget har utvalget av Venstres 40 sterkeste kommuner flyttet seg fra vest, midt og nord, til kommunene rundt Oslofjorde­n, viser kartet. Asker, Baerum, Oslo, Oppegård og Nesodden er alle inne på partiets topp 10-liste.

– Ganske spesielt

På Stortinget svekkes partiet kraftig fra Vestlandet: Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal faller ut. Inn kommer sørtrønder­en Jon Gunnes og fra Vestfold kommer Carl-Erik Grimstad.

Partiet beholder i tillegg to Osloseter, ett fra Akershus, Oppland, Hordaland og Nord-Trøndelag.

Aardal påpeker at til tross for fall i oppslutnin­gen, har det ikke vaert dramatisk stort frafall av mandater for de to partiene: KrFs gruppe går fra ti til åtte, mens Venstre går fra ni til åtte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway