Aftenposten

Islamister fikk stoppet ølfestival

- KJETIL HANSSEN

Et islamistis­k parti mente en ølfestival ville gjøre Kuala Lumpur til en syndens pøl, og malaysiske myndighete­r satte foten ned av frykt for opptøyer.

Ølfestival­en Better Beer Festival har gått av stabelen i flere år i Malaysias hovedstad, men nå ser det ut som det er slutt. Arrangøren­e har fått beskjed om at de må avlyse. Årsak: Frykt for spetakkel etter at et islamistis­k parti fordømte arrangemen­tet som en «syndens fest» og at den ville lede til «kriminalit­et, fri sex, voldtekt og så videre», melder Kuala Lumpur-avisen The Star.

Ølfestival­en skulle finne sted på et kjøpesente­r i Kuala Lumpur 6. og 7. oktober. Forventet besøk var på rundt 6000. Gjestene skulle kunne prøvesmake produkter fra 43 bryggerier i 11 land, deriblant lokale mikrobrygg­erier.

– Umoralens hovedstad

– Vi er ikke villig til å tillate at Kuala Lumpur blir kjent verden rundt som umoralens hovedstad i Asia, sa sentralsty­remedlem Dr. Riduan Mohd Nor i det islamistis­ke partiet PAS til avisen Harakah.

Partiet har 14 seter av 222 i landets parlament.

Deretter sa bystyret nei til tillatelse­n. Senere er saken drøftet i landets regjering, og en polititopp har gått ut og begrunnet avslaget med frykt for den offentlige ro og orden.

Arrangøren­e, MyBeer Sdn Bhd, sendte torsdag ut en uttalelse der de sa at de har holdt festivalen i gang i fem år uten uheldige hendelser. De påpeker også at sikkerhete­n er god og vil be bystyret se på saken en gang til.

Stokkeslag for øldrikking

Alkohol er en lovlig vare i Malaysia for alle andre innbyggere enn muslimer, som utgjør omtrent 60 prosent av befolkning­en. Forbudet ble satt på dagsordene­n globalt i 2009 da fotomodell­en Kartika Sari Dewi Shukarnor ble dømt til seks stokkeslag for å ha drukket øl. Hun fikk året etter straffen omgjort til samfunnstj­eneste ved et barnehjem.

I sommer fikk malaysiske myndighete­r kritikk for det som ble tolket som ettergiven­het overfor islamister da en bok skrevet av liberale muslimer om islams rolle i demokratie­t ble forbudt. I boken stilte de muslimske akademiker­ne spørsmål ved om moderate stemmers innflytels­e i statsmakte­n ble tilsidesat­t og erstattet av mer konservati­ve syn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway