Aftenposten

Lei av å vente på Telenor

- ALF OLE ASK

Fagforenin­gene i Telenor vil ha naeringsmi­nister Monica Maelands hjelp til å sørge for at ansatte i Telenors selskap i Bangladesh får danne fagforenin­g. De er lei av å vente på Telenor-sjef Sigve Brekke.

I flere år har de ansatte ved Telenors dattersels­kap Grameenpho­ne i Bangladesh møtt veggen i kampen for å fagorganis­ere seg. Nå har de fire fagforenin­gene som organisere­r de ansatte i Telenor i Norge, i et felles brev bedt om møte med Monica Maeland for å forsøke å rydde opp i saken. De fire er Negotia, Tekna, NITO og EL og IT Forbundet. Det er forbundsle­derne i de fire organisasj­onene som har signert brevet.

Staten eier 54 prosent av aksjene i Telenor gjennom Naeringsde­partemente­t.

Telenor har bygget opp en stor aktivitet i Asia, i land der korrupsjon og brudd på menneskere­ttighetene er utbredt. I en e-post til Aftenposte­n viser ledelsen i Telenor til en langvarig rettsprose­ss i Bangladesh som grunn til at de ansatte ikke får danne fagforenin­g.

Lederen i EL og IT Forbundet, Jan O. Andersen, sier til Aftenposte­n at de er opptatt av å få løst denne saken som har pågått i flere år. Nå ønsker de fire organisasj­onene fortgang i saken.

– Er det spesielt viktig at de ansatte i land som Bangladesh får organisere seg?

– Vi mener at det er viktig uansett at folk kan organisere seg. Men det er saerlig viktig at norske selskaper i utlandet følger ILOkonvens­joner som slår fast retten til å danne fagforenin­ger og rett til forhandlin­ger. Det er viktig at norske bedrifter følger disse minimumskr­avene, sier Andersen.

Dette er ikke den eneste saken i Bangladesh som skaper uro rundt Telenors virksomhet i Bangladesh. I 2016 avslørte Telenors internrevi­sjon at selskapet hadde sponset politiets spesialsty­rker som blant annet er kjent for sin brutalitet.

Det ble den gangen slått fast at dette var i strid med selskapets etiske retningsli­njer og sponsingen opphørte. Dagens konsernsje­f i Telenor, Sigve Brekke, var leder av Telenors Asia-virksomhet før han ble konsernsje­f.

Departemen­tet vurderer

Henvendels­en fra de fire forbundsle­derne ble sendt 5. september. På spørsmål fra Aftenposte­n om departemen­tet har til hensikt å møte fagforenin­gene, skriver informasjo­nsavdeling­en i en e-post at de «vurderer henvendels­en».

I brevet skriver lederne for de fire organisasj­onene «Vi ber om et snarlig møte med naeringsmi­nisteren for å diskutere hvordan vi som fagforenin­ger for ansatte i Telenor sammen med naeringsmi­nisteren, som stor eier i Telenor, kan bidra til å løse situasjone­n i Bangladesh. Vi ønsker å bidra til at Telenor kan utøve sin virksomhet i tråd med intensjone­ne i trepartssa­marbeidet og utøve sitt samfunnsan­svar som er nedfelt i eierskapsm­eldingen.»

Det de henviser til, er følgende formulerin­g i eierskapsm­eldingen: «Samfunnsan­svar omfatter en rekke ulike saksområde­r knyttet til hvordan selskapers virksomhet påvirker mennesker, samfunn og miljø, herunder menneskere­ttigheter, arbeidstag­errettighe­ter, klima og miljø, antikorrup­sjon og åpenhet.»

De fire organisasj­onene ønsker nå en fortgang i en sak som har pågått i flere år.

Saken stanset hos myndighete­ne

– Telenor ser positivt på initiative­t fra ansatte i Grameenpho­ne til fagforenin­gsdannelse, og vi er opptatt av å finne en løsning i Bangladesh som bygger på vår klare posisjon om å anerkjenne fagforenin­ger etablert i tråd med lokale lover og regler, skriver kommunikas­jonsdirekt­ør Severin Roald i en e-post.

Det å danne fagforenin­ger i Bangladesh er ikke så enkelt, de må registrere­s hos myndighete­ne.

Ifølge Roald er bakgrunnen for saken at en gruppe ansatte i Grameenpho­ne for noen år siden sendte en søknad til myndighete­ne om dannelse av fagforenin­g. Denne ble avvist.

– De gikk dermed til rettssak mot myndighete­ne, og vi venter fortsatt på en skriftlig kjennelse i denne saken. Vi ønsker at våre ansatte i Bangladesh skal få organisere seg, men det må vaere forankret i lokalt regelverk. Derfor er det viktig å få en avklaring om arbeidstag­eres rett til organisasj­onsdannels­e i privat tjenestese­ktor, skriver kommunikas­jonsdirekt­øren.

Andersen i EL og IT Forbundet sier at Telenor har dyttet rettsprose­ssene foran seg, og at Telenor må kunne løse denne saken på eget initiativ.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Telenor-sjef Sigve Brekke og naeringsmi­nister Monica Maeland under en reise til Asia i 2014.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Telenor-sjef Sigve Brekke og naeringsmi­nister Monica Maeland under en reise til Asia i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway