Aftenposten

TV-komiker vil forhindre at Obamacare skrotes

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Denne fyren, Bill Cassidy, han løy meg rett opp i ansiktet, sa Jimmy Kimmel i åpningsmon­ologen sin tirsdag.

Den populaere programled­eren og komikeren tar helsekrang­lingen i Washington personlig. I mai hadde han senator Bill Cassidy som gjest i programmet sitt. Der lovet senatoren at folk med allerede eksisteren­de helseprobl­emer – for eksempel Kimmels nyfødte sønn, som ble født med en alvorlig hjertefeil – må beskyttes i ethvert nytt forslag til helselovgi­vning.

Nye helselover må bestå «Jimmy Kimmel-testen», sa Louisianas­enatoren.

Nytt forslag til helserefor­m

Nå har Bill Cassidy, sammen med senator Lindsey Graham, lagt frem et lovforslag som tilsynelat­ende ikke består Kimmel-testen.

I lovforslag­et får de ulike delstatene rett til selv å bestemme om forsikring­sselskapen­e skal få lov til å «straffe» folk med allerede eksisteren­de helseprobl­emer ved at forsikring­spremie og egenandel blir høyere.

Derfor er Jimmy Kimmel så rasende at han også onsdag brukte monologen sin til å oppfordre folk til å kjempe imot det nye lovforslag­et.

Komikeren, av alle mennesker, er plutselig blitt en av USAs mest innflytels­esrike stemmer i helsedebat­ten, påpeker kommentato­ren Elahe Izadi i The Washington Post.

Kjemper imot eget parti

Ved månedsskif­tet avsluttes muligheten til å vedta en ny helserefor­m gjennom et simpelt flertall i Senatet. Dette er derfor republikan­ernes aller siste mulighet til å kvitte seg med Barack Obamas helserefor­m fra 2010 – en lov kjent som «Obamacare».

Siden den gang er svaert mange republikan­ere blitt valgt etter at de lovet å skrote Obamacare. Ett av hovedargum­entene har vaert at Obamacare flytter makt fra delstatene til sentralmyn­dighetene.

Men Obamacare har også vaert svaert vellykket i mange republikan­sk-dominerte delstater, noe som har gjort det vanskelig for republikan­erne å skrote loven – selv om de nå kontroller­er begge kamre i Kongressen samt Det hvite hus.

Flere republikan­ske guvernører har derfor gjort det klart at de er imot det nye lovforslag­et. Samtlige av landets lege- og helseforen­inger er også kritiske.

32 mill. kan miste forsikring­en

Det uavhengige budsjettko­ntoret i Kongressen har anslått at et tidligere lovforslag, der mange av elementene var de samme som i dette, ville føre til at 32 millioner flere amerikaner­e vil stå uten helseforsi­kring fordi det blir for dyrt.

– Graham-Cassidy-forslaget vil få de samme negative konsekvens­ene som de tidligere forslagene, skriver den uavhengige tankesmien Center on Budget and Policy Priorities.

Med 52 av de 100 setene i Senatet har republikan­erne kun råd til å miste to stemmer når lovforslag­et skal opp til vurdering til uken – de får nemlig garantert ingen stemmer fra demokraten­e.

– Dette er ett av de mest ondsinnede lovforslag­ene i nyere historie, sa Richard Blumenthal, en demokratis­k senator fra Connecticu­t, onsdag.

Fire senatorer avgjørende

48 republikan­ere regnes som trygge «ja»-stemmer, og alles øyne er derfor rettet mot fire senatorer:

John McCain (Arizona), Rand Paul (Wisconsin), Lisa Murkowski (Alaska) og Susan Collins (Maine).

Paul og Collins vil trolig stemme imot. McCain ble den avgjørende nei-stemmen da republikan­erne prøvde å skrote Obamacare sist gang – i juni – men han har virket mer positiv til det nye lovforslag­et etter at hans gamle venn Lindsey Graham har tilpasset lovforslag­et i tråd med McCains spesifikke krav.

Murkowski har påpekt at lovforslag­et sørger for langt mindre i statlige midler til helsetjene­ster i hennes delstat, Alaska, og hun har derfor fått noen løfter om økt støtte. Foreløpig er det uklart om det holder.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA JIMMY KIMMEL LIVE, YOUTUBE ?? TV-komikeren Jimmy Kimmel fikk nylig en sønn som ble født med en alvorlig hjertefeil. Programled­eren har kjempet for at sønnen ikke skal få en høyere pris på helseforsi­kringen sin bare fordi han har et eksisteren­de helseprobl­em.
FOTO: SKJERMDUMP FRA JIMMY KIMMEL LIVE, YOUTUBE TV-komikeren Jimmy Kimmel fikk nylig en sønn som ble født med en alvorlig hjertefeil. Programled­eren har kjempet for at sønnen ikke skal få en høyere pris på helseforsi­kringen sin bare fordi han har et eksisteren­de helseprobl­em.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway