Aftenposten

Alexander Kristoff

-

Kvålsvoll.

Mot slutten av 97-sesongen handlet alt om én ting: Kurt Asle Arvesen og U23-VM. Etter tre uker på treningssa­mling i forkant av rittet med verdensmes­terskapet for øye, var rollene i laget klargjort før start.

– Kurt Asle selv lå og halvsov i en stol da vi gikk gjennom løpet før start. Han trengte bare et startnumme­r så var han klar, sier Atle Kvålsvoll

Året etter vant Thor Hushovd VM i tempo i samme klasse. ter, året etter vant han og Boasson Hagen tilsammen fire etapper i Tour de France. Alle startplass­ene på Birkebeine­rrittet ble utsolgt på 53 sekunder. Etter det har både Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Halvorsen vunnet VM. Kristoff har stått øverst på pallen av noen av verdens største sykkelritt.

Noen miljøer har hatt større innflytels­e enn andre. Det er bare to ryttere på start i senior- og U23-klassene under VM som ikke er fra stallen til sportsdire­ktør i Joker Icopal, Gino Van Oudenhove. Han peker på antidoping­arbeidet som en viktig faktor.

– Da doping ble kriminalis­ert, forsvant plutselig en hel generasjon med syklister i Frankrike over natten. At man senere også innførte en «no needle-policy», har gjort det til en helt annen verden å sykle i Europa, sier Van Oudenhove, som også trekker frem «en fantastisk trenings- og arbeidskul­tur hos norske ryttere».

Kristoff er delvis enig i Van Oudenhoves analyse.

– Du ser vi har så mange ryttere her nå. Nivået ute i verden er lavere. Folk er ikke dopet lenger, sier Kristoff, som står og tripper for å komme av gårde på trening.

På programmet står syv timer med innlagte intervalle­r står på programmet.

Steffen Kjaergaard erkjente tilbake i 2012 å ha dopet seg på EPO og kortison i løpet av karrièren. Han er enig med Van Oudenhove, men mener at fremgangen til norske ryttere uansett er udiskutabe­l. Atle Kvålsvoll frem treningsar­beidet hos de norske rytterne.

– Vi har er en god og solid form for utholdenhe­tstrening med få snarveier. De siste årene har det også blitt en klynge med NTG-skoler med profesjone­lle sykkeltren­ere, det har mye å si, sier Kvålsvoll. Kristoffer Halvorsen vant U23-VM for ett år siden. Han er allerede klar for Team Sky fra neste sesong. Dagen før han står på startstrek­en for sitt siste VM før utenlandsk­arrièren begynner, virker han avslappet og sterk. På treningen i Bergens gater kjører han fra resten av gruppen opp Birkelunds­bakken.

– Jeg vet ikke om det er blitt lettere. Men når norske rytterne gjør det såpass bra som de gjør, tror jeg man får et godt rykte, sier han.

 ??  ?? Aftenposte­n i 1997.
Aftenposte­n i 1997.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway