Aftenposten

Nå vil de ha Tour de France til byen

- MADS BØYUM ØYSTEIN VIK Bergen

Sykkel-festen opp Fløyen gir sentrale aktører glød rundt en ny, stor idé: Å få én eller flere Tour de France-etapper til Bergen.

– Bergen er beredt til å til å ta på seg en startetapp­e i Tour de France. Etter det vi har opplevd de siste dagene, må vi ha ambisjoner og selvtillit nok til å si det, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap).

Verdens største etapperitt har startet utenlands 22 ganger, senest i Tyskland i år. Også i 2019 blir det utenlandss­tart, i Brussel i Belgia.

Byrådslede­r Schjelderu­p er klar på at drømmen hans er å få det store franske rittets såkalte Grand Départ til Bergen. Og han sier rett ut at han vil ta initiativ til å få det til.

– Bergen har nå vist verden hva vi kan, og bergensern­e støtter opp om det. Vi er kapable, sier Schjelderu­p.

– Skjønner at tankene kommer

VM-sjef Harald Tiedemann Hansen beskriver tanken som spennende.

– Med det vi har levert her nå, tror jeg definitivt det kan gå an å få Tour de France hit. Jeg skjønner utrolig godt at tankene kommer, når du ser bildene opp Fløyen og det internasjo­nal presse har skrevet om rittet, sier Hansen.

Sykkeltopp­en forteller om fantastisk­e VM-tilbakemel­dinger på den pågående kongressen til det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI), og under presentasj­onen av neste års VM-arrangør Innsbruck.

– Dette har jo vaert kjemperekl­ame, ikke bare for Bergen og Norge, men også sykkelspor­ten, sier Hansen.

Men også andre byer i Norge tenker samme tanke som Schjelderu­p nå målbaerer.

– Jeg vet det er ideer om å få Tour de France til Norge, sier VMs arrangemen­tssjef Helge Stormoen.

Dette kan det koste

Den tidligere idrettsbyr­åden (Frp) skisserer en mulig bykamp om å få det til, ikke ulikt kampen om å bli Norges VM-søker for noen år siden.

– Vi vet at Oslo-regionen ønsker det, vi vet at Stavanger-regionen har et sterkt miljø som ønsker å trekke det til seg, men det er klart at vårt kandidatur ikke er svekket etter disse VM-dagene, sier Stormoen.

Samtidig kan det vaere snakk om hele tre Tour de France-etapper i landet.

– Og da kan man jo heller se for seg et bysamarbei­d, med etapper i flere byer, sier Harald Tiedemann Hansen.

Å få Tour de France til Norge vil koste penger. Düsseldorf i Tyskland betalte 117 millioner kroner for å få den store starten i år. Det virker lite sannsynlig å «slippe unna» med mindre enn 100 millioner kroner til arrangørse­lskapet ASO, som for øvrig har en av sine toppledere til stede i Bergen.

– Forpliktel­se

Bergen kommune har betalt 75 millioner kroner for denne VM-uken. Schjelderu­p er beredt til også å bruke skattebeta­lernes penger på Tour de France.

– Vi setter ikke tjenestene til innbyggern­e i fare. Skole og eldreomsor­g er de viktigste primaeropp­gavene våre, og vi vil aldri gjøre noe som forringer det tilbudet. Men jeg er helt sikker på at en Tour de France-start også vil gi inntekter til byen, sier Schjelderu­p. Dagen etter den spektakula­ere VM-tempoen opp Fløyen snakket Schjelderu­p om «opplevelse­r som ikke kan måles i penger».

– Som Norges nest største by i et av verdens rikeste land, synes jeg det ligger en forpliktel­se til å påta seg store arrangemen­ter. Vi har råd til VM. Slike arrangemen­ter gir oss verdier i form av samhold og opplevelse­r. For eksempel det at folk kaster seg om halsen til fremmede med tårer i øynene fordi man har vaert med på en stor opplevelse, sier byrådslede­ren.

Statoil har tidligere signaliser­t at de kan tenke seg å bidra overfor et Stavanger-stunt med Tour de France.

Store kommersiel­le bedrifter vil med sannsynlig­het måtte bidra økonomisk hvis treukersri­ttet skal rulle innom Bergen.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Kanskje kan Bergen få oppleve lignende scener i fremtiden, hvis en eller flere etapper tidlig i Tour de France kommer til byen. Det kan vaere realistisk, mener flere.
FOTO: EIRIK BREKKE Kanskje kan Bergen få oppleve lignende scener i fremtiden, hvis en eller flere etapper tidlig i Tour de France kommer til byen. Det kan vaere realistisk, mener flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway