Aftenposten

Gjør ikke OLfeilen på nytt

- METTE BUGGE

I morgen starter VM i Sarasota, Florida, USA. De norske roerne i seks båter har ventet utålmodig.

VM går mye senere enn det som normalt. Sesongen har vaert lang, selv om det ikke er så veldig mange konkurrans­er internasjo­nalt: Kun EM og tre verdenscup­løp.

– Vi har to medaljer som mål, men vi vet hvor lite som skal til før det ikke blir noe. Vi har imidlertid flere medaljesja­nser, så alt kan skje, sier landslagst­rener Johan Flodin.

Svensken har litt av en fangst å vise til etter at han ble sjef for fem år siden:

Seniorene har tatt 15 medaljer i EM, VM og OL. Roingen har holdt posisjonen som en av de mestvinnen­de sommergren­ene, og det til tross for at roingen er en liten idrett i Norge.

Trønder i tetsjiktet

Skarstein er så desidert én av de utøverne Flodin har i tankene. Hennes merittlist­e er imponerend­e i VM-sammenheng:

Sølv i 2013, gull 2014, bronse 2015. Mye har endret seg siden hun fikk den gjeveste medaljen for tre år siden. Distansen har økt fra 1000 til 2000 meter.

– Jeg har jobbet mye med å endre kroppen til den nye distansen. Jeg er blitt mer utholdende enn eksplosiv. Jokeren her er taktikken. Nå må jeg disponere løpet på elleve minutter istedenfor 5,5.

Nettopp taktikken kunne vaert bedre under Paralympic­s i Rio, der det «bare» ble fjerdeplas­s.

– Én av de tingene som vi har evaluert i etterkant, som jeg gjorde feil, er at jeg gikk for alt eller ingenting. Jeg visste at jeg måte gå ut knallhardt for å komme først over mållinjen. Jeg kunne heller gått sikrere og hatt større sjanse på sølv eller bronse, sier trønderen.

Dundret på

Hun valgte å gå for en mer offensiv taktikk, selv om hun forsto konsekvens­ene, at hun kunne havne utenfor pallen.

I Rio skjedde det at en totalt ukjent utøver fra Kina, som ikke hadde konkurrert offisielt internasjo­nalt tidligere, tok sølvet.

– Jeg hadde en ganske klar plan. Hun gikk i monsterfar­t i forsøket, og skulle jeg vinne var jeg nødt til å gå raskere. Jeg valgte å hoppe i det fra start, og kjørte på i ledelse. Jeg gikk over evne og det holdt i 800 av 1000 meter.

Skarstein legger til at det føltes riktig der og da.

– For å vinne må du våge å satse. Samtidig ser jeg at selv om marginene er små, er forskjelle­n på å ta medalje og fjerdeplas­s i Paralympic­s veldig stor. Jeg hadde nok ikke tatt den risikoen i dag, men heller disponert litt annerledes og kjørt mitt eget løp. Derfor kjennes det ut som en slags revansj å få konkurrere her og prøve én gang til. Jeg gjør ikke den feilen igjen.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Optimistis­k før start. Distansen er doblet siden Paralympic­s i Rio. Det liker Birgit Skarstein.
FOTO: METTE BUGGE Optimistis­k før start. Distansen er doblet siden Paralympic­s i Rio. Det liker Birgit Skarstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway