Aftenposten

– Det er tryggere å vaere ku enn kvinne i India

- KAJA KORSVOLD

Hun er liten og vever og har en mild stemme og blide øyne. Hvis du skulle dømme etter utseende, kunne du aldri gjette at dette er forfattere­n bak alle de sterke politiske artiklene og kampanjene.

Arundhati Roy er kjent både som aktivist og forfatter. Hun har blant annet kritisert det indiske atomvåpenp­rogrammet og Indias innsats i Kashmir og krigen mot Irak. – For et fint hus.

De store, mørke øynene ser ut mot kafeen og bokhandele­n i Litteratur­huset i Oslo.

– Jeg har et spesielt forhold til Norge. Det var det første landet utenfor India som ga utboken min Guden for små ting.

Fikk Bookerpris­en

I år er det tyve år siden Arundhati Roys første roman sprang som en liten bombe ut i verden. Den delvis selvbiogra­fiske romanen om en kristen familie i Kerala og kastesamfu­nnet som omgir dem, ble oversatt til 40 språk, og Roy fikk den høythengen­de Bookerpris­en for boken.

Roys andre roman Ministerie­t for den høyeste lykke utgis nå i Norge. Romanenbeg­ynner i Dehli, der forfattere­n nå bor. Nederst på rangstigen i det indiske samfunnet bor transkjønn­ede Anjum på en kirkegård, sammen med sin kasteløse, muslimske venn som har gitt seg selv navnet Saddam Hussein.

Gjør business på begravelse­r

De to gjør snart business på å begrave muslimer, som ellers ofte nektes et slikt ritual i det hinduistis­ke India. Som transkjønn­et har Anjum det faktisk litt bedre enn Saddam. Hun er nemlig beskyttet fordi man tror det betyr ulykke å drepe en transperso­n.

– Vårt nasjonalis­tiske hindu-parti som sitter ved makten, har akkurat forbudt homoseksua­litet i India. Men et tredje kjønn er tillatt, merkelig nok, sier Roy.

Forfattere­n kommer flere ganger tilbake til Indias hindu-parti og statsminis­teren Narendra Modi. I et land der 80 prosent er hinduer, blir det stadig vanskelige­re å vaere muslim.

– Mye er vanskelig i India i dag. Det er for eksempel tryggere å vaere ku enn kvinne. Som ku blir du ikke voldtatt eller overfalt på gaten. Det er et stort sinne mot frigjorte, moderne kvinner, sier Roy.

Dette gjelder ikke alle kvinner, understrek­er hun.

– Mange kvinner støtter regjeringe­ns politikk, det kan beskytte dem. Du har også de frie, flotte og sterkeste kvinnene i India, kvinner som er ministre, aktivister, advokater og forfattere.

– I begge romanene skriver du om kastesyste­met. Hvor stort problem syns du det er?

– Kaste har skapt et samfunn der urettferdi­ghet nesten er gitt av Gud. Det er et sosialt hierarki som bare kan oppretthol­des gjennom brutal vold.

– Er det farlig for deg å bo i India, med ditt engasjemen­t?

Den lille kvinnen stopper opp for første gang i samtalen. Hun sukker.

– Vel, det er en farlig tid, ikke bare for meg. Jeg vet ikke om du har lest om journalist­en som ble skutt sist uke. Hun ble bare henrettet i Bangalore for det hun skrev, som ligner på det mange av oss gjør. Folk blir drept på gaten. Politikere sier at alle muslimer må dra til Pakistan. Statsminis­teren hører til den indiske, høyrevridd­e organisasj­on RSS, som åpent opererer på grensen til fascisme og som sier at India må erklaeres som en hindu-nasjon.

Selger piratkopie­r på gaten

Ministerie­t for den høyeste lykke har naturlig nok vakt interesse både i den vestlige verden og i India. Roy smiler og trekker opp mobiltelef­onen.

– Se her, et bilde av en selger på et gatehjørne i Dehli som tilbyr meg en piratkopi av boken min – to måneder etter at den ble utgitt. Og se her, en stappfull operasal i New York med folk som kom på lanseringe­n der.

All oppmerksom­heten internasjo­nalt gir henne en viss trygghet, sier forfattere­n.

– Og boken blir ikke forsøkt stanset på noen måte?

– Jeg har vaert opptatt av det. Jeg har ikke gjort noen offentlige opptredene­r i India. Vi har bare gitt den ut. Jeg tror myndighete­ne vet at hvis den hadde blitt forbudt, ville den bare solgt enda mer.

Nordmannen som ble halshugget

Store deler av den nye romanen foregår også i Kashmir, landområde­t som India, Pakistan og Kina har delt seg imellom. Forfattere­n har engasjert seg sterkt i konflikten mellom hinduer og muslimer i Kashmir.

Her dukker også norske Hans Christian Ostrø opp, nordmannen som ble funnet halshugd i 1995. Dette skriver Roy om 27-åringen fra Norge:

«Den unge nordmannen, som var dikter og danser, ble halshugd, og liket ble funnet i en eng i Pahalgam. Før han døde, mens kidnappern­e flyttet ham fra sted til sted, la han igjen et spor av dikt, på papirlappe­r han i all hemmelighe­t greide å gi til folk han møtte underveis.»

– Hva tenker du om fremtiden for landet ditt?

– Det jeg nå er redd for er at det skal bli en ny krig eller en ny massakre. Terroren 11. september 2001 ga mye oksygen til den høyreorien­terte hindu-bevegelsen. Ikke lenge etterpå kom den store massakren i Gujarat. Massakre er en slags valgkamp i India. Neste store valg er i 2019.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Arundhathi Roy ble kjent over hele verden da romanen Guden for små ting kom ut for 20 år siden. Nå er hun klar med sin andre roman.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Arundhathi Roy ble kjent over hele verden da romanen Guden for små ting kom ut for 20 år siden. Nå er hun klar med sin andre roman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway