Aftenposten

Forfatterf­oreningen reagerer på Coop-avtale

-

Forfatterf­oreningen frykter kommersial­isering når bokhandele­n Tanum vil selge bestselgen­de bøker i dagligvare­kjeden Coop.

Fra nyttår vil Tanum selge et utvalg bestselgen­de bøker i matvarekje­dens 670 butikker. Den nye salgskanal­en får navnet Tanum Concept.

– På den ene sida er det bra at leserne får tilgang til flere bøker. Men bieffekten er at vi får en økt kommersial­isering av bokbransje­n, med større fokus på bestselger­e og mindre oppmerksom­het om breddelitt­eraturen, sier leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterf­orening til Klassekamp­en.

Kriznik viser til erfaringen­e fra andre land som har åpnet for mer omsetning av bøker i matbutikke­r, som Danmark.

– Bokmarkede­t i Danmark er mer liberalise­rt enn i Norge. Her har vi ingen fastpris på litteratur, og alle kan selge bøker fritt uten å vaere avhengig av en avtale med forlagene. Resultatet er økt kommersial­isering og hardere press på prisene, og da saerlig bestselger­ne, sier professor Stig Hjarvard ved Institut for Medier og Erkendelse ved Københavns Universite­t, som er leder av et utvalg for den danske bokbransje­n.

Han sier at dagligvare­kjedenes bokutsalg presser prisene ned, noe som påvirker marginene for hele bransjen.

Tanum er eid av Cappelen Damm. – Vi ser frem til å samarbeide med en stor, profesjone­ll og fremtidsre­ttet aktør. Vårt mål er å vaere den fremste i norsk bokbransje på digitale og kundevennl­ige løsninger samtidig som vi kontinuerl­ig utvikler Tanums posisjon som fysisk bokhandel. Samarbeide­t med Coop styrker vår satsing og er et viktig bidrag i arbeidet med å bygge fremtidens Tanum, sier konsernsje­f Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm i en pressemeld­ing. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway