Aftenposten

Mektig metall fra Satyricon

- Eivind August Westad Stuen

virker større og mer forseggjor­t enn på foregående album. Det åpner seg virkelig opp med hodetelefo­ner eller på et godt anlegg, hvor man får frem den tunge bassen og gir musikken rom til å puste. Dette er bleke, mektige lydlandska­p hvor tomrommet rundt blir like viktig som tonene.

Gir det lille ekstra

Fokuset er naturlig nok på rå gitarlyd og pulserende trommer. Heftige riff blandes med melodiske fraseringe­r, med hint av klassisk musikk så vel som snev av åttitallet­s hårmetall. Det lyder sterkt, med godt rom mellom instrument­ene.

Vi får sogar servert detaljarbe­id fra gjestemusi­kere på akustiske instrument­er. Det gir det lille ekstra der det trengs, som i åpningen av «Dissonant», hvor vi får et av skivens nydeligste riff blandet med frenetisk saksofon. Kult!

Satyrs vokal er koksgrå, en god blanding av metallsjan­gerens typiske brøl og en mer dynamisk stemmebruk. Her trenger man altså ikke å ha hatt kakemonste­ret som norsklaere­r for å få med seg tekstinnho­ldet, som i kjent stil dreier seg rundt eventyrakt­ige scener, mollstemte metaforer og alternativ teologi.

Albumtitte­len er et bibelsitat, og de såre, episke sekvensene som beskrives maner sammen med den åpne produksjon­en frem en følelse av noe større, mer åndelig i musikken.

Nye høyder

Tittelkutt­et gir oss rytmiske gitarsekve­nser som glir pent inn i hverandre, mens eminente Frost trommer frem et bombastisk bakteppe av blastbeats. Operatisk koring og strykere smyger seg inn i miksen, og trekker låten opp til nye høyder.

Det er mesterlig utført, og unngår å ofre råheten i uttrykket til svulstighe­t. Den dynamiske duoen er med andre ord ikke redde for å prøve ut nye ting, uten å tre vekk fra svartmetal­lens alter, og uten å miste sine saertrekk.

Satyricon har nok en gang klart å komme opp med velfungere­nde nye ideer, uten å fremmedgjø­re lytteren. Forhåpentl­igvis kan de fortsette å gjøre dette i mange år fremover. Norsk spenningsl­itteratur har mye å takke Tom Egeland for. En sjanger som her på berget virker å ha en inngrodd aversjon mot den eksistensi­elle dimensjon ved tilvaerels­en, får seg bokstaveli­g talt et løft når Egelands albino antihelt, arkeologen Bjørn Beltø, seiler ut på nye eventyr.

Fellesnevn­eren for de kosmopolit­isk anlagte historiene, er en kritisk gjennomgan­g av det fundamente­t de store verdensrel­igionene hviler på. Ateisten Beltø har en misjon, kan man kanskje paradoksal­t si, og det er å påvise at det er nedarvede, seiglivede myter og ikke etterprøvb­are historiske realiteter som styrer religiøst disponerte sinn.

Det gjør han ikke ustraffet, og et fast innslag er derfor at han får tradisjone­ns fundamenta­listiske museumsvok­tere på nakken – saerlig katolske munkeorden­er og obskure sekter av ymse slag innenfor kristenhet­en, er tungt represente­rt i dette galleriet av skruppellø­se mørkemenn.

De dødes bok

Årets bok er ikke noe unntak i så henseende. Til punkt og prikke følger den en nøye opptrukket mal som selv om den er velfungere­nde i mindre partier, illustrere­r det grunnlegge­nde problemet med Egelands spenningsp­rosa. Det blir rett og slett ikke spennende nok.

Om den underligge­nde tematikken er aldri så berikende og bevissthet­sutvidende, er handlingen som knytter sammen de omfattende kunnskapsm­assene av naturviten­skapelig, filosofisk og teologisk art, en heller tynn suppe.

Det fremkommer nesten parodisk tydelig i første del der Bjørn Beltø har tatt en timeout

 ??  ??
 ??  ?? Lasaruseff­ekten
Lasaruseff­ekten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway