Aftenposten

Dødens mysterium får ikke tilstrekke­lig drahjelp av omgivelsen­e

- Tom Egeland

i dypet av Telemark etter å ha fått i oppdrag av det han har skjellig grunn til å tro er en respektabe­l amerikansk stiftelse om å oppspore De dødes bok – et flere tusen år gammelt babylonsk/egyptisk verk som skal gi uvurderlig viten om dødsproses­sene og hva som møter oss på den andre siden.

Den kronisk nervøse Beltø sitrer av angst for inntrenger­e, en angst som til slutt får ham til å flykte ned i jordkjelle­ren under hytta. Men forsterket av at kapitlene er så lynkorte at de tidvis kunne ha fått plass i en tegneserie­boble, blir det åpenbart for leseren at Egelands hovedanlig­gende, så vel typografis­k som innholdsme­ssig, er å utsette kjensgjern­ingen om at noen som lusker rundt ute i skogen ikke vil ham vel. Ja, denne forhalings­taktikken er faktisk bokens konstituer­ende prinsipp.

Avsløringe­r forberedes både lenge og vel, avsløringe­r trekkes ut i det vide og det brede, og når de så endelig kommer, har i grunnen det meste av luften gått ut av ballongen.

Sjelevandr­ing

En annen måte å si dette på er at ubalansen mellom tankestoff­et og innpakning­en av det ganske enkelt blir for stor. Lettbent guttebok støter an mot doktorgrad-nivået.

Konsentrer­er vi oss om det sistnevnte, byr Lasaruseff­ekten imidlertid på mange fruktbare kilder til refleksjon. Et lite utvalg: Hva er sjelen og hvordan skal den forstås? Som en immateriel­l størrelse eller som elektromag­netisk stråling, et cerebralt kraftfelt det er mulig å påvise i laboratori­et? Og apropos og i forlengels­e av tittelen: Finnes det et lasarusgen definert som hukommelse om tidligere liv som igjen åpner for sjelevandr­ingens svimlende perspektiv­er? Er aldringen irreversib­el, eller er også den i forskernes støpeskje?

Tom Egeland spør mer enn ti vise kan svare, og den ustoppelig­e stimulerin­gen av de små grå oppveier et godt stykke på vei manglene han har som ren og skjaer romanforfa­tter.

 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ??
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway