Aftenposten

Godt manus, dørgende kjedelig teater

Hemmelige møter under Osloproses­sen er blitt et drivende teatermanu­s. Men det holdt ikke på scenen.

- Per Christian Selmer-Anderssen

Oslo er blitt en formidabel suksess på Broadway. Teaterstyk­ket fikk Tony for beste scenetekst, hadde premiere på Londons National Theatre i helgen og skal videre til West End i oktober.

Teksten er langt fra et publikumsf­rieri. Oslo tar for seg forhandlin­gene frem mot avtalen mellom Palestina og Israel, der partene for første gang anerkjente hverandres eksistens.

Nå vet vi at dette bare var et mellomspil­l, og at historien skulle bli hard mot Osloavtale­n. Likevel er teksten langt fra datert.

Oslo viser at fred må villes, og at det utroligste kan skje der det er fortroligh­et og evne til å gå utenfor protokoll. Dessverre er forestilli­ngen ødelagt av en masete spillestil, et statisk scenebilde og en fryktelig kjedelig regi.

Osloavtale­n som komedie

I midten av dramaet står det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Rundt dem er stadig høyereståe­nde diplomater fra begge sider. Hver en ny person som kommer inn i forhandlin­gsrommet, represente­rer en trussel mot fortroligh­eten.

I gangene lusker også Jan Egeland, davaerende statssekre­taer i UD, og (ifølge stykket) Mona Juuls ekskjaeres­te. Her er han utstyrt med Palestinak­onfliktens styggeste hentesveis, rødmussede kinn og et barnslig temperamen­t.

Oslo er med andre ord iscenesatt som en folkekomed­ie. Eksplosive forhandler­e, nervøse professore­r og en utenriksmi­nister Johan Jørgen Holst som ikke gjør annet enn å skrike over cocktailgl­assene.

Nordmennen­e snakker med tysk engelskaks­ent, mens de israelske karakteren­e skarrer så mye på r-ene at det er vanskelig å forstå hva de sier.

På den statiske titteskaps­scenografi­en vises det videobilde­r, som for å linke dramatikke­n til virkelighe­ten. Det er den fjerneste grafikken jeg har sett på lenge. Ett bilde av Fornebu anno 1993, ser ut som et pressebild­e fra det nyoppussed­e Gardermoen. Nyhetsbild­ene er blasse og vanskelige å få med seg. Selv det siste, avgjørende håndtrykke­t i president Clintons rosehage, er borte på et blunk.

Står ikke til troende

Enda verre er den slappe portretter­ingen av Mona Juul. I J.T Rogers stykke er hun publikums representa­nt i forhandlin­gene. Hun forteller oss hvem som er hvem, hva som har skjedd og kaster inn en-og-annen sarkastisk kommentar à la: «Norge tar nepotisme til et nytt nivå. Vi er et veldig lite land».

Men i Broadway/West Endversjon­en virker Mona Juul (Lydia Leonard) redd for sitt publikum. Hun flakker med blikket mot salen, og går videre før setningen er ferdig. Ellers i stykket er hun instruert til å sitte passivt på en plysjbenk eller gå frem og tilbake mot mannen sin.

Likevel skal vi tro på at det er hennes fingerspis­sfølelse som får forhandlin­gene fremover. Det hjelper ikke at kjemien mellom Juul og Røed-Larsen er totalt fravaerend­e på scenen. Kanskje var det mer intenst på Broadway. Oppsetning­ene skal vaere identiske, men londonvers­jonen er faktisk et helt kvarter lenger.

Brennbar konflikt

J.T Rogers klarer kunststykk­et å lage et nøytralt teaterstyk­ke om Israel og Palestina. For her er det ikke sympatien for partene som driver stykket fremover. Det er maktspille­t. Ønsket om å vaere han som skaper freden, helst uten risiko for egen karrière.

Men likevel, selv i de dunkleste korridorer er det menneskeli­ge historier. Palestiner­en i eksil i Tunisia, som ikke har sett faren på mange år. Eller for den saks skyld, diplomaten­e som blir snytt for aeren når avtalen er et faktum.

I januar 2019 setter Det Norske Teatret opp Oslo. Da håper jeg korridoren­e blir mørkere, maktspille­t mer intenst og at det tas et teatralt grep om stoffet. I broadwayre­gissør Bartlett Shers regi er en brennbar konflikt blitt traurig teater.

 ?? FOTO: BRINKHOFF MÖGENBURG, NATIONAL THEATRE ?? Hallo? Mona Juul (Lydia Leonard) og Terje Rød-Larsen (Toby Stephens) snakker med hver sin side av Palestina- og Israelkonf­likten i det politiske dramaet Oslo.
FOTO: BRINKHOFF MÖGENBURG, NATIONAL THEATRE Hallo? Mona Juul (Lydia Leonard) og Terje Rød-Larsen (Toby Stephens) snakker med hver sin side av Palestina- og Israelkonf­likten i det politiske dramaet Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway