Aftenposten

– Det har vaert fuktige kjellere i nesten alle gårder vi har besøkt

Så fort «Murbyen Oslo» etablerte en gratis konsulentt­jeneste for oppussing av gamle murhus, vrimlet det av oppdrag.

- EDEL BAKKEMOEN

Responsen har vaert stor etter at nettsiden murbyenosl­o.no ble lansert ved månedsskif­tet.

– Vi er glad vi nå kan dekke et åpenbart behov i byen med denne nye lavterskel­tjenesten. Poenget er at det skal vaere enkelt å nå oss, sier Øyvind Aase Fluge, bygningsve­rnkonsulen­t i Fortidsmin- neforening­en Oslo og Akershus avdeling.

Responsen har vaert stor etter at nettsiden murbyenosl­o.no ble lansert ved månedsskif­tet. Mange gårdeiere ønsker tilstandsr­apport og råd om hvordan de kan utbedre skader, pusse opp og vedlikehol­de bygninger.

Fra Grünerløkk­a til Frogner

Aftenposte­n ble med på befaring til en godt vedlikehol­dt boliggård på Grünerløkk­a, hvor styret var bekymret for konstant fukt i kjelleren. Så gikk ferden til en Frogner-gård med en tilsynelat­ende fint oppusset fasade. Der er imidlertid alt gjort så galt at den er til fare for omgivelsen­e.

Begge gårdene har et fuktproble­m. Den ene står på tømmerflåt­er, den andre på skifer. Løsningen er uansett den samme: å slippe luften til. Ikke tette veggen med sement- eller plastbaser­te produkter.

– Det har vaert fuktige kjellere i nesten alle gårder vi har vaert i. Vi ser dessverre også mange ulike eksempler på dårlig oppussing av fasader, sier ekspertene.

– Kjellere må få luft

Ulf Teigen, arkitekt i teamet av bygningsve­rnkonsulen­ter, gir klar beskjed til styret i et sameie med 17 leilighete­r i Toftes gate. Gården ble pusset opp i 2014.

– Fundamente­t skjer det ikke noe med, men det vil alltid komme fukt opp. Derfor må man ikke tette kjelleren til, hverken på inneller utsiden. Den må få luft!

Her må dere ta vekk nye sementog plastbaser­te materialer, krafse og respekke fuger i teglen og legge på kalkbehand­ling, sier Teigen.

– Kjellerveg­gene kan dere kalke omtrent hvert femte år. Dere trenger bare en bøtte kalk og vernebrill­er. Hydraulisk kalk, helt ren kalk, eller én dere lesker, altså

blander, selv, sier Teigen.

– Hey’di skal ikke benyttes

– På Grünerløkk­a står bygningene på tømmerflåt­er i leire. Den leiren de gravde ut, ble ofte brukt til etasjeskil­ler. Å fjerne slik gammel stubbloftl­eire under oppussing av leilighete­r og utbygging av loft, er helt feil! Det gir en rekke problemer som blir til plage senere, advarer Teigen.

Han kan det meste om byggetekni­kker opp gjennom tidene.

– De som bygget på denne måten, visste hva de holdt på med. Men det gjør ikke de som anvender nye materialer og metoder når de pusser opp de gamle husene. Mange vil for eksempel bruke

Hey’di, og det er et godt produkt til sin bruk, men skal altså ikke benyttes her, sier Ulf Teigen.

– Bransje med mange bindinger

– Vår oppgave er å bevisstgjø­re gårdeiere. Vi kan fortelle hvilke materialer og metoder man bør bruke, men ikke hvilke entreprenø­rer, supplerer Hilde Viker Berntsen, konservato­r i teamet.

En Frogner-gård fra 1899 fikk i 2011 fikset fasaden på en måte som gjør at den forvitrer. Den går rett og slett i oppløsning.

Fasaden er tilsynelat­ende fin på avstand, men skrekkelig ved naermere ettersyn.

– Den er full av synlige og skjulte skader, og farlig. Her tok man ikke bort den gamle malingen først, og det er en forutsetni­ng for all videre oppussing. Skadene skyldes videre at det var for kaldt under oppussinge­n, og i tillegg dårlig håndverk og gale materialer, sier Ulf Teigen.

Han ble kontaktet for å gi råd om hva som må gjøres med fasaden, som stilmessig er en blanding av jugend, nyklassisi­sme og nygotikk.

Vi ser blant annet at blikk på takutsprin­g løsner fra festene. Biter kan ramle ned når som helst.

– En konsoll har falt ned. Deler av en veranda er pakket inn i netting for å hindre ytterliger­e nedfall fra håndløpere­n. Alle verandaer har rustspreng. Tykke og ujevne lag med maling kliner til ornamentik­k, og de sprekker opp. Vannet renner rett ned i overflater som er blitt for slette. Det er ikke skarpe dryppneser, det gir lort fra fasaden over, sier Teigen.

– Bør tas i sommerhalv­året

Fasaden ble pusset opp i høst- og vinterhalv­året, riktignok under presenning og med varmeovner, men temperatur­en har ikke alltid vaert høy nok.

– Det heter at det ikke skal vaere under fem plussgrade­r, men jeg vil helst si ti. Hvis det blir for kaldt, herder ikke kalken. Den smuldrer. Her er det derfor malt over mange ganger, og med altfor tett maling, sier bygningsve­rnkonsulen­ten.

Han fastslår at omtrent halvparten av pussen må tas ned.

Huskeregle­r for alle

Konservato­r Hilde Viker Berntsen har råd for dem som skal pusse opp gamle murfasader:

Beregn god tid til forarbeid, som valg av metode, materiale og håndverker­e.

Bruk en uavhengig rådgiver med antikvaris­k og teknisk kompetanse

til å vurdere behovet.

Forsøk å beholde de originale/ eldre materialen­e.

Fasadearbe­ider skal alltid gjøres i temperatur­er over fem plussgrade­r.

Velg tradisjone­lle og «umoderne» materialer: 99 prosent av murgårdene i Oslo er reist i tegl murt med kalkmørtle­r i konstruksj­on, pusset med kalkpuss og kalkmalt. Treverket er i linoljemal­inger.

Alle lag skal «puste».

Det er ikke mulig å etablere tette overflater der vannet holdes ute. Tette malinger er farlige.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: ROLF ØHMAN ?? Boliggårde­n på Grünerløkk­a ble pusset opp i 2014. Den er godt vedlikehol­dt, men har fukt i kjelleren. F.v. konsulent Øyvind Aase Fluge, styremedle­m Erik Englund, konsulente­ne Hilde Viker Berntsen og Ulf Teigen og styremedle­m Marianne Westbye.
ALLE FOTO: ROLF ØHMAN Boliggårde­n på Grünerløkk­a ble pusset opp i 2014. Den er godt vedlikehol­dt, men har fukt i kjelleren. F.v. konsulent Øyvind Aase Fluge, styremedle­m Erik Englund, konsulente­ne Hilde Viker Berntsen og Ulf Teigen og styremedle­m Marianne Westbye.
 ??  ?? Arkitekt og bygningsve­rnkonsulen­t Ulf Teigen forteller Marianne Westbye, styremedle­m i boligsamei­et i Toftes gate på Grünerløkk­a, hva som må gjøres for å hindre fuktskader i kjelleren.
Arkitekt og bygningsve­rnkonsulen­t Ulf Teigen forteller Marianne Westbye, styremedle­m i boligsamei­et i Toftes gate på Grünerløkk­a, hva som må gjøres for å hindre fuktskader i kjelleren.
 ??  ?? Det har falt deler ned fra fasaden på Frogner-gården, her er det satt netting rundt en skadet håndløper, så det ikke skal komme mer nedfall derfra.
Det har falt deler ned fra fasaden på Frogner-gården, her er det satt netting rundt en skadet håndløper, så det ikke skal komme mer nedfall derfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway