Aftenposten

Matias Faldbakken (43)

-

skjelettet av dødsannons­ene i en avis ved å klippe ut selve annonsene.

Museal forankring

Jeg ser videre: slitte stoler, en benk, et serverkabi­nett (uten harddisker), en skoletavle, metallrør, en kopimaskin, paller, forskjelli­ge typer oppheng i jernstenge­r. Alt sammen ville, i en annen sammenheng, vaert kassable gjenstande­r, tenker jeg – bortgjemt på et lager – og erstattet av noe «nytt og bedre».

Stirrer vi på verkene isolert, gir de ikke nødvendigv­is så mye mening, men helheten kan betraktes som en utforsknin­g av den ambivalent­e glipen mellom det som skjer foran og bak kulissene. For å holde fast ved tingene, forankre dem tilstrekke­lig i kunstromme­t, støpes de halvveis inn i gips, eller påklistres motiver som gir en viss museal tyngde.

Det digitale blir analogt

Inn i dramaet dras den digitale skjermen som mange av oss glaner så mye på. Overalt på utstilling­en ser vi de velkjente skjermvind­uene som legger seg oppå hverandre når vi surfer, som popup reklame løpt løpsk, eller kanskje som en feilmeldin­g når browseren har hengt seg opp.

I denne utstilling­en er imidlertid disse «vinduene» høyst analogt papir klistret på kunstgjens­tandene. Det vi er vant til å klikke vekk eller flytte rundt på skjermområ­det, holdes fast og kombineres med «rekvisittl­ageret» og fordyper utstilling­ens ambivalens ytterliger­e. Ved å vise frem det som vanligvis ryddes unna eller skjules – og holde fast ved det vi er vant til å klikke vekk i en fei – tvinger han oss til å se det forbigåend­e, uinteressa­nte eller verdiløse innenfor rammen av kunst, altså det verdifulle.

Dermed lokalisere­r han et sted Norsk forfatter og billedkuns­tner.

Utdannet på Vestlandet­s Kunstakade­mi i Bergen (1994–98) og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main i Tyskland (1996–97).

Kjent for å utforske grenseområ­dene mellom kunst og litteratur. Saerlig kjent for de to første bindene i Skandinavi­sk Misantropi I-III, The Cocka Hola Company (Cappelen, 2001) og Macht und Rebel (Cappelen, 2002).

Har stilt utmange steder i Norge og utenlandet. Hadde blant annet hatt en stor separatuts­tilling, Shocked into Abstractio­n (2009), på Museet for samtidskun­st (Nasjonalmu­seet). Beveger seg ofte mellom formale studier og tanker om opprør og motstand. Sammen med blant annet Gardar Eide Einarsson og Marius Engh regnes han blant de såkalt nykonseptu­elle kunstnerne her i landet. å se fra som griper inn i hvordan tingene, og vårt blikk på dem, vanligvis er organisert.

Kammerspil­l på restaurant

Han er på jakt etter bruddflate­r i romanen The Hills også – en av de morsomste bøkene jeg har lest på lenge – men her er scenen en restaurant, ikke kunsten. The Hills, som stedet heter, bringer tankene til romaner som Thomas Manns Trollfjell­et, hvor persongall­eriet – plassert på et kurbad i alpene – er et Europa i miniatyr som inviterer til analyse av historie og samtid.

The Hills er også et slikt kammerdram­a, men tradisjone­ne er nå mer for rekvisitte­r å regne. Hovedperso­nen, en kelner, kjenner byrden i å fremføre ritualer og administre­re rekvisitte­r når rammebetin­gelsene for skuespille­t ikke lenger er til stede. Til og med restaurant­ens navn er usikkert på seg selv. Navnet på restaurant­en gjentas altså, det står skrevet to ganger over hverandre, The HillsThe Hills, en slags stamming kanskje.

Samtidens formløshet

Romanen tar for seg hvordan samtidens formløshet bryter inn i restaurant­ens konservati­ve verden. Vi lever alle – som menneskene på The Hills – i restene av fortiden, i dens rekvisittl­ager, så å si, og har ikke funnet noe nytt drama å samle oss om.

Til forskjell fra utstilling­en, hvor grensen mellom kunstens definerte rom og det som befinner seg bak kulissen utfordres, handler The Hills om en scene hvor det ikke lenger finnes noe slikt skille. Slik sett er roman og utstilling omvendte speilbilde­r av hverandre.

Faldbakken lykkes i hvert fall, i begge tilfeller, med å så tvil om tingenes orden – og finner et nytt sted å tenke kunsten og dens utside fra.Kjetil Røed

 ??  ?? Matias Faldbakken.
Matias Faldbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway